SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ z papryką i białą rzodkwią

471 Views
sałatka z kapusty pekińskiej z papryką i białą rzodkwią
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins

Sałatka z kapusty pekińskiej pasuje zarówno do dań z mięsa (nawet z grilla, jak PAPRYKOWA KARKÓWKA), jak i bezmięsnych (na przykład takich jak KOTLECIKI Z KASZY). Jest niezwykle prosta do przygotowania, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Dużo chrupania, mało kalorii – to lubimy 😎

Wersja mix

Tą sałatkę warto traktować jako bazę. Dodatek sera i podprażonych ziaren słonecznika / dyni wzbogaca nie tylko smak, ale przede wszystkim jest bardziej syta. Ser także może być różnego rodzaju – od długodojrzewających twardych serów do sera „typu włoskiego”, lekko słodkawego. Jeśli paprykę zamienimy na soczyste, słodkie jabłko (możemy też dodać rodzynki), sałatka całkiem zmieni charakter 😁

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Kapustę kroimy w cienkie paseczki, paprykę w średnią kostkę, rzodkiew w ćwierćplasterki lub słupki.
  • Do oliwy dodajemy 2-3 łyżki letniej wody, 1 łyżeczkę soli oraz zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.
  • Warzywa mieszamy w misce, posypujemy pieprzem, polewamy sosem i dokładnie mieszamy, Doprawiamy do smaku. I gotowe!
  • Jeśli dodajemy ser i ziarna, robimy to przed dodatkowym doprawieniem sałatki – zarówno ser, jak i podprażone ziarna nadają sałatce wyrazistości i dodatkowa sól może nie być potrzebna 😊