Category: NA DODATEK
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Sałatka z kapusty pekińskiej pasuje zarówno do dań z mięsa (nawet z grilla, jak PAPRYKOWA KARKÓWKA), jak i bezmięsnych (na przykład takich jak KOTLECIKI Z KASZY). Jest niezwykle prosta do przygotowania, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Dużo chrupania, mało kalorii – to lubimy 😎
Wersja mix
Tą sałatkę warto traktować jako bazę. Dodatek sera i podprażonych ziaren słonecznika / dyni wzbogaca nie tylko smak, ale przede wszystkim jest bardziej syta. Ser także może być różnego rodzaju – od długodojrzewających twardych serów do sera „typu włoskiego”, lekko słodkawego. Jeśli paprykę zamienimy na soczyste, słodkie jabłko (możemy też dodać rodzynki), sałatka całkiem zmieni charakter 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Kapustę kroimy w cienkie paseczki, paprykę w średnią kostkę, rzodkiew w ćwierćplasterki lub słupki.
- Do oliwy dodajemy 2-3 łyżki letniej wody, 1 łyżeczkę soli oraz zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.
- Warzywa mieszamy w misce, posypujemy pieprzem, polewamy sosem i dokładnie mieszamy, Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Jeśli dodajemy ser i ziarna, robimy to przed dodatkowym doprawieniem sałatki – zarówno ser, jak i podprażone ziarna nadają sałatce wyrazistości i dodatkowa sól może nie być potrzebna 😊