Zaskakująca pikantna sałatka z kiwi i ogórków, z pysznym serem feta i aromatycznymi przyprawami to wyśmienita kompozycja na imprezę, do dań z grilla czy po prostu do obiadu 😍 W zasadzie, dzięki dodatkowi pasty tahini i czarnego sezamu, jest bogatą odżywczo sałatka, może więc być samodzielnym daniem na lunch czy kolację 💪 Tym bardziej, że wykonując sałatkę „od końca”, można ją zmieszać dopiero przed jedzeniem, doskonale nadaje się więc zarówno do przygotowania wcześniej, jak i do transportu 👍
Sałatka pochodzi z programu kulinarnego, który można znaleźć na Netflixie – nie pamiętam dokładnego tytułu, ale chyba „W kuchni z Nadiyą”, w którym autorka pokazuje szybkie do przygotowania smakołyki i obiady dla całej rodziny – nie zawsze mi pasują jej „kulinarne skróty”, ale pokazuje wiele ciekawych połączeń smakowych – a to jest to, co kocham 🎯
Ingredients
Instructions
- Ogórki obieramy i usuwamy pestki, razem z kiwi kroimy w większe kawałki (kiwi może być ze skórką – tak jest w oryginalnym przepisie). Cebulę kroimy na ćwiartki i następnie w cieniutkie piórka.
- Ser feta kroimy w dużą kostkę, lub jeśli jest suchy – kruszymy.
- Tahini mieszamy dokładnie z oliwą, sokiem z cytryny, koperkiem i przyprawami, sosem polewamy warzywa i ser. Posypujemy czarnym sezamem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. I gotowe!
- Sałatkę można przygotować od sosu, na niego wyłożyć warzywa, na wierzch ser – i w tej postaci przechować w lodówce (spokojnie wytrzyma 3-4 godziny), mieszając dopiero przed podaniem!