Sałatka z soczewicy z buraczkami i awokado wpadła do mnie razem z wyjątkowa w smaku PASTĄ Z MAKRELI i naprawdę pyszną i pięknie wyglądającą SAŁATKĄ Z SOCZEWICY Z PAPRYKĄ I GRANATEM – z gazetki przejrzanej w sklepie. Jak łatwo się domyślić, artykuł, do którego dołączone były przepisy, mówił o dobroczynnych właściwościach soczewicy 💪 Osobiście lubię zieloną soczewicę, namoczoną we wrzątku i odstawioną na kilka godzin – doskonała do chrupania na surowo 👍 a także jako dodatek do kaszy czy do RYŻU NA SYPKO plus łyżka masła. Tak! Wymieszana z innym obiadowym „dodatkiem” podkręca go wartościowo i tworzy całkiem nowy smak 😊
Czerwona soczewica, użyta w sałatce z soczewicy z buraczkami, nadaje się raczej do zup, jest drobna i szybko się rozgotowuje (co w zupach jest zaletą, w sałatce nie koniecznie). Połączona z buraczkami i awokado może być zdrowym dodatkiem na przykład do ryby pieczonej, ale równie doskonale sprawdzi się jako danie solo 🥇 Wtedy jednak proponowałabym dodać pokrojoną kulkę delikatnej w smaku, słodkawej mozzarelli. Albo wręcz przeciwnie: sera koziego, lub każdego innego o wyraźnym smaku, na przykład długo dojrzewającego cheddara 🎯 Bagietka też będzie pasować – dla tych, co mają większy głód i bagietki zajadają 😁 Doskonale sprawdza się też chlebki naan, zarówno te pieczone, jaki te smażone ❗
Następnym razem poniższy zestaw warzyw połączę z zieloną soczewica, która się nie rozpada tak łatwo, albo z kaszą bulgur – na pewno będzie super 🎯
Ingredients
Instructions
- Soczewicę gotujemy ok. 10-15 minut (nie powinna się rozpaść), posolić pod koniec gotowania.
- Awokado i buraczki kroimy w małą kostkę, miętę siekamy. Jeśli nie mamy gotowych buraczków, należy je upiec zawinięte w folię w piekarniku nagrzanym do 180° ok. 50-60 minut.
- Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i łączymy wszystko ze sobą. Doprawiamy do smaku. I gotowe!