Category: NA OBIAD
Yields:
6 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
1 Hr 30 Mins
Total Time:
1 Hr 45 Mins
Schab z suszonymi pomidorami jest bardzo smaczny, ale wypróbuj ten przepis z piersią z indyka – to dopiero jest petarda 🎯 Bardzo smaczny farsz dodaje pomidorowo-śmietankowego smaczku, a jednocześnie lekkości. Pieczony schab jest nieco suchy, bardzo więc tego potrzebuje 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Schab rozkrawamy, najpierw wzdłuż polędwicy, potem zakręcając i rozcinając pozostałą część na połowę – żeby uzyskać szeroki płat grubości ok. 2 cm. Solimy delikatnie. Można mięso dodatkowo rozbić, uzyskując większy płat, ale wtedy potrzebne będzie dwa razy więcej farszu :)
- Pomidory kroimy drobno, łączymy z serkiem, smarujemy schab na całej powierzchni. Zwijamy ciasno mięso, chowając do środka polędwicę (zaczynamy zwijanie od polędwicy). Obwiązujemy nicią (ja ma specjalne silikonowe sznurki-zaciski wielokrotnego użytku). Wkładamy do naczynia do zapiekania, smarujemy olejem z pomidorów.
- Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180° przez 1,5 godziny, ostatnie 20 minut bez przykrycia, polewając mięso wytopionym sosem. I gotowe!