SCHAB PO BESKIDZKU w kapuście

1899 Views
schab po beskidzku z kiszoną kapustą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 15 Mins Total Time: 1 Hr 25 Mins

Schab po beskidzku w kapuście to kolejne danie z serii SMAKUJ POLSKĘ. Po przeczytaniu przepisu od razu wiedziałam, ze to będzie jedna z pierwszych potraw tradycyjnych województwa śląskiego, jakie zrobię Obietnica fantastycznego smaku, jaką wtedy poczułam, została w pełni zrealizowana 😍 Autentycznie zakochałam się w tej kapuście i mogłabym zjeść ją bez schabu. Na pewno przygotuję taką wersję zapiekanej kapusty kiszonej z papryką, czosnkiem i śmietaną, może na boczku? Taki bigosik, z ziemniakami z wody albo z pieczywem – mniam A w wersji wegetariańskiej na przykład na boczniakach – już wiem, że będzie pysznie 🥇

Z czym podajemy

Schab sam w sobie najlepiej smakuje z ziemniakami. W przypadku schabu po beskidzku nic innego nie wchodzi w grę – albo ziemniaki z wody, albo PIECZONE, albo PURE. W zasadzie również każde kluski ziemniaczane – kopytka, ŚLĄSKIE, gnocci też będą pasować. A skoro zapiekamy danie w piekarniku, można od razu też upiec ziemniaki, prawda? Ja tym razem wybrałam pure, bo chciałam sprawdzić przepis na zaparzane mąką, bez dodatku masła i mleka 😎

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem (lub kupujemy rozbite), obsmażamy na rozgrzanym oleju/smalcu. Posypujemy papryką.
  • Cebule kroimy w piórka, wrzucamy do mięsa, chwile podsmażamy, zalewamy wodą do przykrycia mięsa, przykrywamy. Dusimy 15 minut.
  • Wyjmujemy mięso. Dodajemy do naczynia kapustę (można ją lekko odcisnąć z płynu, ale szkoda 😉) i roztarty z solą czosnek, dusimy ją 5 minut od zagotowania.
  • Układamy mięso w naczyniu do zapiekania, na to wykładamy podduszoną kapustę. Przykrywamy naczynie, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° przez 30 minut.
  • Po tym czasie polewamy śmietaną (właściwie to smarujemy) i pieczemy jeszcze 15 minut. I gotowe!