Schab po beskidzku w kapuście to kolejne danie z serii SMAKUJ POLSKĘ. Po przeczytaniu przepisu od razu wiedziałam, ze to będzie jedna z pierwszych potraw tradycyjnych województwa śląskiego, jakie zrobię ❗ Obietnica fantastycznego smaku, jaką wtedy poczułam, została w pełni zrealizowana 😍 Autentycznie zakochałam się w tej kapuście i mogłabym zjeść ją bez schabu. Na pewno przygotuję taką wersję zapiekanej kapusty kiszonej z papryką, czosnkiem i śmietaną, może na boczku? Taki bigosik, z ziemniakami z wody albo z pieczywem – mniam ❗ A w wersji wegetariańskiej na przykład na boczniakach – już wiem, że będzie pysznie 🥇
Z czym podajemy
Schab sam w sobie najlepiej smakuje z ziemniakami. W przypadku schabu po beskidzku nic innego nie wchodzi w grę – albo ziemniaki z wody, albo PIECZONE, albo PURE. W zasadzie również każde kluski ziemniaczane – kopytka, ŚLĄSKIE, gnocci też będą pasować. A skoro zapiekamy danie w piekarniku, można od razu też upiec ziemniaki, prawda? Ja tym razem wybrałam pure, bo chciałam sprawdzić przepis na zaparzane mąką, bez dodatku masła i mleka 😎
Ingredients
Instructions
- Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem (lub kupujemy rozbite), obsmażamy na rozgrzanym oleju/smalcu. Posypujemy papryką.
- Cebule kroimy w piórka, wrzucamy do mięsa, chwile podsmażamy, zalewamy wodą do przykrycia mięsa, przykrywamy. Dusimy 15 minut.
- Wyjmujemy mięso. Dodajemy do naczynia kapustę (można ją lekko odcisnąć z płynu, ale szkoda 😉) i roztarty z solą czosnek, dusimy ją 5 minut od zagotowania.
- Układamy mięso w naczyniu do zapiekania, na to wykładamy podduszoną kapustę. Przykrywamy naczynie, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° przez 30 minut.
- Po tym czasie polewamy śmietaną (właściwie to smarujemy) i pieczemy jeszcze 15 minut. I gotowe!