Schab z cebulą zasmakuje każdemu. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy zje go razem z cebulą, pod której pierzynką pieką się schabowe kąski, ale jej smak tak czy inaczej spłynie na mięso i nada mu wyjątkowego smaku, do spółki z kminkiem czy kolendrą 🎯
Można obsmażyć kotlety przed pieczeniem na dodatkowym maśle lub smalcu (i skrócić czas pieczenia w sumie o połowę), ale nie jest to konieczne – to zależy, czy OSZCZĘDZAMY KALORIE i własny system trawienny, czy też wolimy bardzo dobrze zjeść 😁 Smażenie dodaje mięsu wyjątkowego aromatu, szczególnie na maśle czy smalcu 🥇 Usmażenie mięsa zamknie smak w środku i nie uzyskamy też „rosołu”, który ja wykorzystałam w ZUPIE Z KURKUMĄ kolejnego dnia. Jeśli robimy tą – zgodnie z jadłospisem, warto dodać 3-4 kawałki mięsa, co ułatwi – a właściwie znacznie przyspieszy – jej gotowanie 😊 W zupie wykorzystamy też całą cebulę, jeśli niechętnie zostanie odsunięta z mięsa przez biesiadników – warto odłożyć ją od razu 🏆
Ingredients
Instructions
- Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem (lub kupujemy rozbite), układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy solą i kminkiem.
- Cebule kroimy w plastry, układamy na mięsie (każdy plaster mięsa powinien być przykryty). Odstawiamy na ok. 1 godzinę (niekoniecznie).
- Na cebuli układamy po plasterku masła na każdy plaster schabu. Przykrywamy naczynie, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° przez 60-70 minut.
- W zależności od jakości schabu wycieknie z niego więcej lub mniej płynu. W zasadzie schab jest tutaj nieco gotowany 😉 Tak czy inaczej, warto „rosół” z mięsa, cebuli i masła odlać i zrobić z niego zupę – w imię niemarnowania jedzenia ! Odkrywamy więc naczynie, odlewamy ostrożnie rosół, i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut. I gotowe!