Category: NA DODATEK, NA ŚNIADANIE, NA SZYBKO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
15 Mins
Total Time:
25 Mins
Bułki serowe są idealnym dodatkiem do zup lub sałatek ze wszelkich składników. Pasują absolutnie do wszystkiego 😊 W kształcie trójkątów wyglądają niezwykle atrakcyjnie, ale to nie ma znaczenia – można je pokroić na kwadraty, a nawet całkiem nieregularne kształty, i nie ma to wpływu na ich smak, który jest za każdym razem wykwintny – po prostu pycha ❗ A dzieciaki po prostu się nimi zajadają i jedna porcja to może być stanowczo za mało 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i rozcieramy (palcami lub widelcem (preferowane, żeby nie ogrzewać masła). Wsypujemy starty ser, wlewamy mleko i szybko zagniatamy ciasto.
- Wykładamy ciasto na stolnicę (blat), krótko wyrabiamy, rozpłaszczamy dłonią na okrągły placek o grubości ok. 2,5 cm. Dzielimy na 8 części. Można oczywiście rozpłaszczyć ciasto na dowolny kształt i zrobić po prostu kwadratowe, albo nawet bezkształtne – nie ma to znaczenia dla smaku 😊
- Smarujemy odrobiną mleka. Można posypać odrobiną pieprzu. Pieczemy w temperaturze 220° przez ok. 12-15 minut. I gotowe!