Śląski szałot śledziowy nie jest tradycyjną potrawą w mojej rodzinie. Śląsk Cieszyński to jednak nie to samo, co Górny Śląsk, choć wiele potraw przeniknęło regionalne „granice”. Dlatego z tą wersją podania śledzia zetknęłam się dopiero w erze internetu, w czasie poszukiwań nowych pomysłów na „OSWAJANIE ŚLEDZIA”.
Śledzie na ciepło?
W zasadzie dlaczego nie… Dlatego ta potrawa nadaje się na wielkosobotni postny obiad: przy gotowaniu ziemniaków w mundurkach i jajek na twardo do tradycyjnej świątecznej SAŁATKI ZIEMNIACZANEJ można dodać do garnka kilka sztuk dodatkowo i wykorzystać do szałotu. Również ogórki kiszone kroimy tylko raz, tyle że w większej ilości. Dzięki temu „OPTYMALIZUJEMY” prace w kuchni, oszczędzając czas i energię 😊 Szałotu śledziowego nie wkładamy do lodówki ponieważ jest w niej olej – schłodzone ziemniaki oblepione olejem nie będą smaczne 😉 Dlatego potrawa najlepsza jest ciepła lub w temperaturze pokojowej.
Na Śląsku ziemniak rządzi od zawsze
W 2006 roku śląski szałot śledziowy został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii: „Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim”. Tyle, że skład oryginalny nie bardzo jest postny 😉 Aby przygotować wersję tradycyjną, do sałatki dodajemy podsmażony boczek / bekon / kiełbasę – lub wszystko na raz – i wtedy zjadamy od razu i na ciepło (dosyć tłuste 😊). Szałot śledziowy nie jest jedyną potrawą z ziemniaków, charakterystyczną dla Górnego Śląska. Najbardziej znane są KLUSKI ŚLĄSKIE stosowane jako dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i mięs, KARTOFFELSALAT – bardzo prosta wersja sałatki ziemniaczanej oraz wiele rodzajów PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH.
Poeksperymentuj 😊
Jeśli po prostu lubisz śledzie, zapraszam do innych przepisów: na standardowe ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI, słodkie ŚLEDZIE PO KASZUBSKU z suszonymi śliwkami i przecierem pomidorowym oraz PASTĘ ŚLEDZIOWĄ z ogórkami i jajkami na twardo.
—-
Pomóż mi rozwijać mój blog 😊
Podoba Ci się treść ❓ Kliknij serduszko pod tytułem ❗
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie ❗
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz ❗
To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję ❗
Katarzyna
Ingredients
Instructions
- Ziemniaki obieramy jeszcze ciepłe, kroimy w dużą kostkę. Śledzie kroimy w cienkie paseczki, ogórki kiszone, jajka i cebulę w drobną kostkę (cebulę można poddusić i dodać ciepłą do ziemniaków).
- Wszystkie składniki oprócz ogórków łączymy z olejem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem (do smaku), lekko podgrzać (można w piekarniku: 15 minut w temp. 160°). Dodać ogórki (nie trzeba mieszać, ogórki mogą być formą „garniru” na sałatce 😊). I gotowe!