ŚLEDZIE PO KASZUBSKU ze śliwką

633 Views
śledzie po kaszubsku z suszonymi śliwkami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 30 Mins

Z nazwą śledzie po kaszubsku można spotkać się na opakowaniach gotowych „sałatek” dostępnych w sklepach równie często, jak śledzie w śmietanie. Podstawowym składnikiem, oprócz śledzi, są tutaj pomidory w formie koncentratu pomidorowego, który ja zastępuję przecierem pomidorowym (passatą).

Śliwka dodaje słodyczy

Proponuję „podrasowanie” śledzi po kaszubsku suszonymi śliwkami – taką wersję preferuję. Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje na słodkości, całkowicie zmieniając doznania smakowe. Jest to fantastyczne połączenie, aromat i smak śledzi mniej dominuje, dzięki czemu dla mnie, która OSWAJAM ŚLEDZIA, są naprawdę smaczne. Jeśli ciepłe śledzie włożymy do zamykanego słoika i wystudzimy, możemy je trzymać w lodówce kilka dni. Przypominają wtedy wizualnie i smakowo „paprykarz”, tyle że bez ryżu. Sałatka, a właściwie pasta, najlepiej smakuje na żytnim, „ciężkim” chlebie na zakwasie 😊

Poeksperymentuj 😊

Jeśli po prostu lubisz śledzie, zapraszam do innych przepisów: na tradycyjne ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI w niestandardowym smaku, ŚLĄSKI SZAŁOT ŚLEDZIOWY z ziemniakami (można jeść od razu i na ciepło) oraz PASTĘ ŚLEDZIOWĄ z ogórkami i jajkami na twardo.

—-

Pomóż mi rozwijać mój blog 😊

Podoba Ci się treść Kliknij serduszko pod tytułem
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz

To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję

Katarzyna

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Cebule kroimy na ćwierćplasterki, dusimy na oleju do miękkości (nie smażymy!). W tym czasie kroimy śliwki w paseczki i dodajemy je do cebuli wraz z przyprawami, octem i przecierem pomidorowym. Dusimy jeszcze 5 minut.
  • W międzyczasie śledzie kroimy w cienkie paski, ogórki w drobną kostkę.
  • Łączymy delikatnie wszystko ze sobą (jeszcze ciepłe). Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc. I gotowe!