Śledzie w śmietanie to absolutny standard tego, co można znaleźć na sklepowych półkach. Zapewne dlatego, że jest to najprostsza wersja podania śledzi i najczęściej spotykana w polskich domach.
Szybki i prosty przepis
Zrobienie jej samodzielnie w domu nie wymaga dużej ilości pracy, trzeba tylko wziąć pod uwagę czas, potrzebny dla „przegryzienia się” smaków (minimum 2-3 godziny w lodówce, najlepiej całą noc). Żeby taką „sałatkę” zrobić, wystarczy pokroić śledzie tak, jak lubisz, pokroić drobno lub w piórka cebulę, dodać śmietanę (taką, jaką lubisz i tyle, ile lubisz) oraz pieprz – i śledzie w śmietanie gotowe ❗
Może jednak masz kilka minut więcej?
Proponuję odrobinę „podrasować” smak sałatki jabłkami. Dodatek jabłek nie jest tutaj żadnym odkryciem (to standard numer 2), jednak moja propozycja obejmuje podduszenie owoców na maśle z dodatkiem przyprawy korzennej 😊 Spróbuj koniecznie ❗
Poeksperymentuj 😊
Śledzie w śmietanie z jabłkami to standard, jeśli chcesz odkryć nowe smaki lub po prostu podać kilka rodzajów potraw ze śledziem, zapraszam do innych przepisów na OSWAJANIE ŚLEDZI: ŚLĄSKI SZAŁOT ŚLEDZIOWY z ziemniakami (można jeść od razu i na ciepło jako danie obiadowe), ŚLEDZIE PO KASZUBSKU z suszonymi śliwkami i przecierem pomidorowym oraz PASTĘ ŚLEDZIOWĄ z ogórkami i jajkami na twardo.
—-
Pomóż mi rozwijać mój blog 😊
Podoba Ci się treść ❓ Kliknij serduszko pod tytułem ❗
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie ❗
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz ❗
To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję ❗
Katarzyna
Ingredients
Instructions
- Śledzie kroimy na cieniutkie paseczki, cebulę w kosteczkę.
- Jabłka kroimy na osiem części, następnie każdą ósemkę na plasterki grubości ok. 3 mm. Oprószamy przyprawą korzenną, podsmażamy krótko na maśle klarowanym (pilnować, żeby nie rozgotować). Studzimy.
- Łączymy śledzie z cebulą, jabłkiem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem (do smaku), posypujemy natką pietruszki.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. I gotowe!
- Polecam połączenie z chlebem z ziarnami lub na zakwasie – nawet takim z żurawiną czy śliwką 😊