Smażone jabłka, z dodatkiem pieprzu, to bardzo prosty do przyrządzenia dodatek do mięsa. Jeśli masz wątpliwości co do tego, czy jabłka pasują do mięsa, to wypróbuj choć raz ❗
Jabłka pieczone z mięsem
W przepisach na mięsa jabłka pojawiają się zwykle przy kaczce. Tak, to idealne połączenie. Zwykle owoce dodaje się od razu do pieczenia i ich sok ma wpłynąć na smak mięsa. Same jabłka zwykle kończą jako papka i nawet nie zostają zjedzone.
Jabłka do mięs jako dodatek
Bardzo dawno temu trafiłam jednak na przepis, gdzie do pieczonych żeberek zaproponowane były właśnie jabłka smażone na maśle. Wybieramy soczyste, jędrne gatunki, które nie rozpadają się podczas krojenia, wtedy ich krótkie podsmażenie nie spowoduje zbytniego zmięknięcia. Jeśli przetrzymamy jabłka na piecu zbyt długo, będą raczej czymś w rodzaju przecieru – dlatego ważne jest, żeby były twardawe i pilnujemy procesu smażenia.
Jabłka na ostro
Wykończenie pieprzem równoważy słodycz owoców, jednocześnie doskonale ją podkreślając. Szczerze mówiąc, mogłabym zjeść sama ilość jabłek, która jest w tym przepisie, bez dodatku mięsa 😁 Często w przepisach spotyka się majeranek – uwielbiam tą przyprawę, jednak w tym przypadku chodzi o całkiem inny smak. Potraktujmy więc wersję z majerankiem jako opcję w zależności od dania głównego, do którego chcemy podać smażone jabłka. Na przykład do kaszanki.
Ingredients
Instructions
- Z jabłek wycinany gniazda nasienne, kroimy na ósemki, następnie na grube plasterki.
- Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy co jakiś czas poruszając naczyniem (nie mieszamy, żeby jabłka się nie rozpadły). Posypujemy pieprzem. I gotowe!