Category: NA DODATEK, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Soczewica z papryką i granatem, to danie, które znalazłam w gazetce, przeglądając ją w sklepie – szybko zrobiłam zdjęcie składników, bo poczułam, że to musi być pyszne! I faktycznie, smakuje świetnie 🥇 Szkoda, że nie miałam świeżego koperku, bo czuje, że dopełnił by smaku
Soczewica z papryką i granatem doskonale sprawdziła się w roli dodatku do pieczonej rybki (delikatnego dorsza), ale świetnie smakowała również solo 🎯 Myślę, że podana z pieczywem (np. bagietką lub CHLEBKIEM NAAN) będzie super daniem na lunch (również do zabrania do pracy) lub na kolację ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Soczewicę zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na kilka godzin (np. rano); popołudniu płuczemy, odcedzamy. Kto woli – można ugotować (namoczyć 30 minut, wypłukać, gotować 30 minut, posolić pod koniec gotowania.
- Paprykę kroimy w małą kostkę lub paseczki, cebulę w ćwiartki, następnie w cieniutkie piórka.
- Łączymy olej, sok z cytryny, łyżeczkę soli i trochę pieprzu, dodajemy do soczewicy razem z granatem i papryką oraz posiekanym koperkiem, mieszamy. Doprawiamy do smaku. I gotowe!