SOLJANKA – zupa pomidorowa z oliwkami

422 Views
soljanka zupa pomidorowo ogórkowa z oliwkami i kaparami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 3 Hr 20 Mins Total Time: 3 Hr 40 Mins

Soljanka to – można by powiedzieć – kolejna wersja zupy pomidorowej. Jednak przecier (czy też koncentrat) pomidorowy jest tutaj zaledwie dodatkiem! Główną rolę grają kiszone ogórki i zalewa, które nadają zupie smaku: kwaśnego i słonego. Oliwki, kapary i cytryna są tylko dopełnieniem całości. Z mięsem z gotowania wywaru i ewentualnym dodatkiem pieczywa to kompletne danie. Można też dodać pokrojone w kostkę ziemniaki – spasują na pewno 😊

Ingredients

0/19 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy 3 l wody, dodajemy warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, mięso dzielimy na paseczki i dajemy z powrotem do zupy.
  • Posiekaną cebulę smażymy z czosnkiem na maśle. Dodajemy koncentrat i podsmażamy chwilę, dodajemy do wywaru.
  • Boczek podsmażamy na tej samej patelni, dodajemy do zupy.
  • Ogórki ścieramy na grubej tarce, podsmażamy na tej samej patelni do odparowania wody, dodajemy do zupy. Wlewamy zalewę z ogórków, dodajemy oliwki (można je pokroić) i kapary. Przyprawiamy pieprzem i plasterkami cytryny. Solianka ma być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków. I gotowe!