SOS BOLEGNESE całkiem inaczej

328 Views
sos do makaronu udający boloński z kapustą pak choi i kiełkami stir fry
Yields: 2 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Sos bolognese gotowany W POLSKIEJ WERSJI podobno nie ma nic wspólnego z oryginałem, więc tym bardziej nie wiem, jak nazwać wersję, która urodziła mi się w trakcie gotowania 😁 Jest to sos z mięsa, tyle że indyczego, z sosem pomidorowym i na cebuli oczywiście, a do tego chrupkie dodatki w postaci kapusty pak choi i kiełków stir fry – i jeszcze doprawione garam masala 😊 Kompozycja własna zainspirowana sosem bolońskim, wariacja na temat z tym, co weszło pod rękę i co przyszło na myśl w trakcie gotowania 👍 Właśnie tak lubię gotować

Na dodatek forma podania również jest dowolna, tak samo jak rodzaj makaronu 😊 Można wymieszać wszystkie składniki jak standardowe „spaghetti” (szczególnie właśnie z długim makaronem) lub też podać makaron i sos osobno – jak u mnie 👌 Osobiście jadłam sam „sos” z pokrojoną surową cukinią i w tej opcji bardzo mi smakował 😍

Lubicie takie dania-kameleony? Ja bardzo 🥇

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Cebulę siekamy w pół-piórka i smażymy na oliwie do lekkiego zrumienienia (4-5 minut). Dodajemy mięso i smażymy kilka minut (świeże i dobrej jakości mięso będzie bardzo szybko usmażone – warto sprawdzać, żeby go nie wysuszyć 😊).
  • Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą (1 płaska łyżeczka) i garam masala. Dusimy ok. 10 minut.
  • Kapustę pak choi kroimy w poprzek w paski, dodajemy do sosu i podgrzewamy kilka minut (można wyłączyć piec).
  • Kiełki podsmażamy na suchej patelni i dodajemy do sosu. Choć równie dobrze smakują „surowe” 😁
  • Gotujemy makaron tak jak lubimy i jak nam smakuje. Odcedzamy makaron lub wyjmujemy łyżką cedzakową i nakładamy na sos, mieszamy. Można też podać makaron i sos osobno – jak u mnie 👌 Doprawiamy do smaku, jeśli to potrzebne. I gotowe!