Sos bolognese gotowany W POLSKIEJ WERSJI podobno nie ma nic wspólnego z oryginałem, więc tym bardziej nie wiem, jak nazwać wersję, która urodziła mi się w trakcie gotowania 😁 Jest to sos z mięsa, tyle że indyczego, z sosem pomidorowym i na cebuli oczywiście, a do tego chrupkie dodatki w postaci kapusty pak choi i kiełków stir fry – i jeszcze doprawione garam masala 😊 Kompozycja własna zainspirowana sosem bolońskim, wariacja na temat z tym, co weszło pod rękę i co przyszło na myśl w trakcie gotowania 👍 Właśnie tak lubię gotować ❗
Na dodatek forma podania również jest dowolna, tak samo jak rodzaj makaronu 😊 Można wymieszać wszystkie składniki jak standardowe „spaghetti” (szczególnie właśnie z długim makaronem) lub też podać makaron i sos osobno – jak u mnie 👌 Osobiście jadłam sam „sos” z pokrojoną surową cukinią i w tej opcji bardzo mi smakował 😍
Lubicie takie dania-kameleony? Ja bardzo 🥇
Ingredients
Instructions
- Cebulę siekamy w pół-piórka i smażymy na oliwie do lekkiego zrumienienia (4-5 minut). Dodajemy mięso i smażymy kilka minut (świeże i dobrej jakości mięso będzie bardzo szybko usmażone – warto sprawdzać, żeby go nie wysuszyć 😊).
- Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą (1 płaska łyżeczka) i garam masala. Dusimy ok. 10 minut.
- Kapustę pak choi kroimy w poprzek w paski, dodajemy do sosu i podgrzewamy kilka minut (można wyłączyć piec).
- Kiełki podsmażamy na suchej patelni i dodajemy do sosu. Choć równie dobrze smakują „surowe” 😁
- Gotujemy makaron tak jak lubimy i jak nam smakuje. Odcedzamy makaron lub wyjmujemy łyżką cedzakową i nakładamy na sos, mieszamy. Można też podać makaron i sos osobno – jak u mnie 👌 Doprawiamy do smaku, jeśli to potrzebne. I gotowe!