Sos carbonara – któż o nim nie słyszał, któż nie próbował? To przepyszna mieszanka słodkiej śmietanki i dojrzałego, twardego sera, z nutą czosnku i boczku. Jako jedna z potraw kojarzonych z kuchnią włoską, podawany jest z makaronem spaghetti, bo w takiej formie serwują go Włosi. Oficjalnie, oczywiście 😎 Sos carbonara smakuje wyśmienicie z każdym MAKARONEM, który może dobrze oblepić z którego sos nie będzie spływał. Idealnie nadają się na przykład rurki, czyli po włosku penne 😊 Jednak to, co zwykle przyrządzamy w domu, ma wiele wspólnego z sosem carbonara, ale tak naprawdę nim nie jest.
Oryginalny przepis
W takim razie co do pasta alla carbonara polecają Włosi? Na pewno nie śmietankę 😁 W składzie znajdziemy przede wszystkim mięso, zwykle guanciale, czyli dojrzewające co najmniej 3 miesiące tłuste policzki wieprzowe lub PANCETTA – dojrzewający boczek. Kolejny obowiązkowy składnik to oczywiście jajka lub same żółtka – tuta zdania są podzielone. I na koniec twardy dojrzały ser typu Parmezan, Grana Padano czy Pecorino. Z przypraw: czosnek i czarny, najlepiej świeżo zmielony pieprz. Zawiesistość sosu ma powstać z roztartych w gorącym makaronie jajek. Nigdy nie robi się sosu carbonara osobno „na gotowo” i nie polewa nim makaronu ❗ I tego akurat należy się trzymać bezapelacyjnie 😉 Bo już sam skład można potraktować bardzo „ramowo”.
Prosty przepis na sos carbonara
Sos carbonara po polsku to zwykle boczek – surowy lub wędzony. Może być tłusty, ale skoro dodajemy śmietankę, i to 30%, polecam wybierać chudsze kawałki, a nawet zamienić na wędzoną szynkę. Szczególnie kiedy mamy „resztki” szynki czy różnych wędlin sos carbonara jest świetnym rozwiązaniem na ich wykorzystanie. W wersji wegetariańskiej uzupełnieniem sosu może być cukinia lub szpinak – pasują idealnie i bardzo polecam, u nas w domu to hit ❗ Można znaleźć też przepisy na odchudzony sos carbonara bez jajek – w zasadzie, zwiększając ilość śmietanki, można uzyskać coś carbonaro-podobnego, tym bardziej, jeśli pamięta się o dodaniu wody z gotowania makaronu 😉
Nie akceptuję za to dodawania do sosu pieczarek, czy wręcz cebuli – to ani trochę nie przypomina oryginału: za dużo składników. Wtedy jest to całkiem nowy „sos do makaronu”, a nie carbonara 😁 Wolałabym też zapomnieć, że w ogóle przeczytałam wersję na chudej śmietanie i mleku z dodatkiem mąki…
Przygotowanie makaronu z sosem carbonara
Najważniejsza praktyka: garnek zdejmujemy z pieca, do boczku dodajemy makaron, do tego wlewamy mieszankę jajek i sera (lub w naszej wersji ze śmietanką) i szybko mieszamy. Nie podgrzewamy, bo zrobi się jajecznica ❗ Ja dodaję śmietankę do garnka z makaronem i rozbijam po jednym jajku za każdym razem energicznie mieszając. Przy braku wprawy lepiej jednak trzymać się zasady roztrzepania jaj na jednolity płyn przed ich dodaniem.
Jak podawać
Makaron z sosem carbonara należy podajemy natychmiast – dania nie można odgrzewać. Jeśli przy stole mamy amatorów parmezanu, można danie posypać dodatkowym serem – będzie wyglądać wyjątkowo efektownie i smakować bardzo cheesy.
WAŻNE! Sos carbonara jest dodatkiem do smacznego makaronu. Nigdy odwrotnie 😊 Dzięki temu makaron przestaje być kojarzony z jedzeniem tuczącym i zarezerwowanym wyłącznie dla osób nie dbających o sylwetkę i zdrowie. Bo to nieprawda ❗ To dodatki bywają tuczące. Jednocześnie jest szansa docenienia smaku samego makaronu, który w zbyt dużej ilości sosu po prostu ginie.
Pizza Carbonara
PIZZA CARBONARA – brzmi pięknie! To rodzaj pizzy, do którego nie stosuje się sosu pomidorowego – tzw. biała. Używamy tych samych składników, co do sosu: boczku, jajek, czarnego pieprzu sera.
Ingredients
Instructions
- Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni na małym ogniu. Jeśli jest bardzo chudy, pilnujemy, żeby się nie przypalił, tylko delikatnie przypiekł. Dodajemy ewentualnie zgnieciony lub drobno posiekany czosnek.
- Jajka dokładnie rozkłócamy ze śmietaną i startym drobno serem (można blenderem, ale trzeba uważać, żeby ich nie ubić 😁).
- Gotujemy makaron tak jak lubimy. Przy odcedzaniu odlewamy ok. 50 ml wody. Wrzucamy makaron na patelnię z boczkiem. Zdejmujemy z pieca.
- Wodę z gotowania makaronu wlewamy do jajek i śmietany, szybko mieszając i od razu wlewamy do makaronu, szybko i dokładnie mieszając, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Można posypać makaron dodatkowym serem już na talerzach.