Sos holenderski jest przepyszny 🥇 Kalafior czy brokuły, a już szparagi tym bardziej, nabierają przy nim prawdziwie królewskiego charakteru ❗ Pasuje też oczywiście do ryb czy jajek (słynne jaja benedyktyńskie), a nawet delikatnie przyprawionego mięsa – na przykład do schabu czy szynki, pieczonych bez dodatku aromatycznych ziół czy mielonej papryki 🎯 Sos holenderski można przyrządzić w sposób bardziej skomplikowany – ubijając w naczyniu nad parą, lub po prostu blenderem, jak majonez 😊
Sos holenderski jest gęsty i kremowy – to dzięki żółtkom i dodatkowi masła. W zasadzie tym się różni od majonezu, że jest przygotowywany na ciepło i z dodatkiem masła, zamiast oleju. No i dodajemy znacznie więcej soku z cytryny – sos ma być wyraźnie smaku cytrynowego. Przy sporej odrobinie cierpliwości efekt murowany, a kubki smakowe zachwycone 😍
Ingredients
Instructions
- Rozpuszczamy masło, nie dopuszczając do zagotowania, a tym bardziej do zbrązowienia 😊
- Żółtka i sok z cytryny umieszczamy w wąskim naczyniu do ubijania, rozbijamy je blendując 2-3 minuty (żółtka zrobią się jaśniejsze i wyraźnie gęstsze). Dodajemy sól i dolewamy gorące masło bardzo cieniutka strużką – musi się łączyć z żółtkami w gęsty sos. Gdyby się rozdzielało, przerywamy dolewanie masła i ubijamy sos do połączenia, dopiero wtedy kontynuujemy, do wyczerpania masła i uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy pieprzem. I gotowe!
- Żółtka można umieścić tez w garnku na piecu, na bardzo niskiej mocy palnika – to wersja dla wprawnych i szybkich, bo trzeba bardzo uważać, żeby nie zagrzać jajek za bardzo, bo zrobi się nam… bardzo maślana jajecznica 😁