Sos koperkowy to dodatek idealnie pasujący do pulpetów z mięsa mielonego oraz do jajek na twardo. Można go również podać do podsmażonych piersi z kurczaka czy indyka – delikatne, ale jednak nieco suche drobiowe mięso lubi mokre dodatki o wyraźnym smaku 😊 Ryby też lubią smak koperku, zarówno białe, jak dorsz, jak i kolorowe, jak łosoś. A gotowana wołowina w sosie koperkowym – pycha ❗ Czy ziemniaki, czy makaron, czy ryż – też obojętne. Sos koperkowy pasuje niemal do wszystkiego. Prawdziwy sos uniwersalny 🎯
Śląski przysmak
Ten przygotowany na zasmażce nie potrzebuje już śmietany, choć można dodać 1-2 łyżki mleka, dla ładniejszego koloru. Sos z zasmażki jest dosyć bury 😁 A skoro zasmażka, to z jakiej kuchni pochodzi taki dodatek ❓ Ze śląskiej ❗ Sos koperkowy na zasmażce jest więc kontynuacją projektu SMAKUJ POLSKĘ, w którym gotujemy potrawy tradycyjne, wpisane na listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Województwo śląskie nadal na tapecie 🥇 A lista dań do ugotowania jest jeszcze długa 👌 Obliczyłam, że przygotowanie dań z całej Polski zajmie mi jeszcze jakieś półtora roku ❗ To będzie bardzo długa podróż 🤩
A najlepsze jest to, że sos można przyrządzić nawet z MROŻONEGO KOPERKU. Dlatego warto przygotować sobie zapas, mrożąc w sezonie osuszony, posiekany i dobrze ubity koperek w małych woreczkach, a nawet w pojemniku po lodach 😊
Ingredients
Instructions
- Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę i podsmażamy, robiąc rumianą zasmażkę. Powinna być gęsta, ale nie sucha. Wlewamy wodę energicznie mieszając, żeby nie zrobimy się grudki. Dodajemy kostkę, gotujemy 10 minut, często mieszając.
- Koperek siekamy, wsypujemy do sosu. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę, jeśli używamy. I gotowe!