SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM do makaronu

312 Views
sos pomidorowy z tuńczykiem i kaparami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 20 Mins

Sos pomidorowy z tuńczykiem do makaronu to miła odmiana po wielokrotnym gotowaniu SOSU BOLOGNESE, który u nas wchodzi bez gadania – jak chyba w większości domów 😊 Wersja bez mięsa, z rybą, czyli tuńczykiem – opcja dla wegetarian. Tuńczyka miałam akurat z baaardzo dużej puszki, kupionej w Lidlu 🛒 – do sosu poszła zaledwie połowa, bo to naprawdę ogromna puszka 🏆 Niestety, tuńczyk w oleju, więc podczas przekładania i tak sporo oleju dostało się do sosu ☹ polecam więc odsączyć go wcześniej, np. na sitku, bo sos będzie zbyt tłusty 👌

Dodanie kaparów oznaczyłam jako opcjonalne – nie każdy je lubi, a moje córki wręcz wybierały je z dania odkładając na bok talerze – a to zdarza się niezwykle rzadko. Faktycznie, kapary mają swój dziwny smak, w zasadzie to dodaję je bardziej dla urozmaicenia i dla wyglądu, bo sama nie przepadam za ich smakiem. U nas kolejne wersję będą bez kaparów 🎯 Pasowałyby czarne oliwki, pokrojone w plasterki – i taką wersję wypróbujemy za jakiś czas 😉

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Cebulę pokrojoną w cienkie piórka podsmażamy na oliwie, do zmięknięcia. Dodajemy pomidory i przecier, doprawiamy solą oraz suszonym tymiankiem. Dusimy ok. 5-7 minut. Dodajemy rozdrobnionego na kawałki tuńczyka i podgrzewamy kolejne 2-3 minuty, do zagotowania.
  • Gotujemy makaron tak, jak lubimy i jak nam smakuje. Mieszamy z sosem lub podajemy osobno – jeśli nie ma pewności, że wszyscy biesiadnicy będą zachwyceni nowym daniem 😁 I gotowe!