SOS SŁODKO-KWAŚNY

619 Views
sos słodko - kwaśny do mięsa
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 10 Mins Total Time: 25 Mins

Sos słodko-kwaśny to dodatek najlepszy do podsmażonej piersi kurczaka i ryżu. Można też podać go z indykiem, a nawet z podsmażoną wieprzowiną – tak było w moim przypadku: wykorzystałam resztki łopatki wieprzowej, odkrojone przy robieniu DUSZONEJ ŁOPATKI Z KMINKIEM.

Podstawowe składniki sosu słodko-kwaśnego to marchewka, świeża czerwona papryka, ananas (świeży lub z puszki) i przecier pomidorowy (niektórzy używają keczupu). Musi być słodki i kwaśny, więc jest też sporo cukru i ocet, który ja zamieniłam na sok z cytryny. Ilość tych dwóch składników znacznie ograniczyłam w stosunku do przepisu, z którego korzystałam (TUTAJ) – a potrawa nie straciła na słodko-kwaśnym smaku 😊

Sos słodko-kwaśny, wywodząc się z kuchni orientalnej, bez względu na to, jakie użyjemy mięsa, najlepiej smakuje oczywiście z RYŻEM NA SYPKO.

W przepisie wykorzystałam połowę puszki ananasa; żeby nic się nie zmarnowało, drugą połowę zużyłam więc do deseru: KISIELU z owocami.

Ingredients

0/14 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Marchewkę kroimy „na zapałkę”, paprykę w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło, podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy czosnek i imbir (starte na tarce o drobnych oczkach), smażymy minutę, dodajemy pokrojonego ananasa i przecier pomidorowy, smażymy jeszcze ok. 2 minuty.
  • Wlewamy wodę, ocet, sok z cytryny (może być sam sok z cytryny, wtedy 2 łyżki) oraz cukier. Gotujemy krótko, 2-3 minuty powinny wystarczyć. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, mieszając cały czas. Sos powinien być dosyć gęsty, ale nie za gęsty – można dolać wody. Powinno też być go odpowiednio dużo – jeśli uważasz, że jest go za mało, dolej wody z cukrem i sokiem cytrynowym (do smaku), zagęść ponownie mąką ziemniaczaną.
  • Kurczaka można usmażyć osobno na patelni, lub na oleju przed rozpoczęciem robienia sosu; jeśli pokroimy kurczaka w kostkę, możemy wymieszać go z sosem i w tej formie podać.