Surówka z czerwonej kapusty to dodatek pasujący do właściwie każdego mięsa oraz dań mięsno-podobnych (wszelkich placków i kotlecików z kaszy czy jajek). Jest mocno chrupiąca bardzo smaczna, a przy tym niskokaloryczna ❗ Tym bardziej, jeśli korzystamy z jogurtu i zrezygnujemy z majonezu. Różnica w smaku nie będzie duża, a surówka fit gotowa 😊 Sama CZERWONA KAPUSTA jest jednym z darów od natury, który można przechowywać całą zimę i ratuje nas poza sezonem warzywnym.
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Sprawdzony przepis na surówkę do obiadu, który podaję poniżej, jest moją ulubioną wersją. Nie dodaję marchewki ani cebuli, uważam że są zbędne w tym akurat przypadku. Czerwona kapusta na surowo nie każdego przekonuje. Wielu woli ją w wersji na ciepło, bo jest wtedy miękka i delikatna. Dla mnie za delikatna w smaku, a nawet powiedziałabym: mdła 😎 Dlatego surówka zawsze wygrywa. Całe szczęście domownicy podzielają ten pogląd 😊
Uwaga na palce
Polecam uzbroić się w silikonowe rękawiczki, ponieważ czerwona kapusta mocno farbuje skórę. Rozwiązaniem jest wyczyszczenie palców cytryną 😁 Z tego samego powodu trzeba uważać z tekstyliami – niestety plamy lubią nie schodzić…
Ingredients
Instructions
- Kapustę i cebulę szatkujemy w jak najcieńsze piórka. Jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby kapusta trochę zmiękła i smaki się połączyły. I gotowe!