SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY z ogórkiem

486 Views
surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 2 Hr Total Time: 2 Hr 20 Mins

Surówka z czerwonej kapusty to dodatek pasujący do właściwie każdego mięsa oraz dań mięsno-podobnych (wszelkich placków i kotlecików z kaszy czy jajek). Jest mocno chrupiąca  bardzo smaczna, a przy tym niskokaloryczna Tym bardziej, jeśli korzystamy z jogurtu i zrezygnujemy z majonezu. Różnica w smaku nie będzie duża, a surówka fit gotowa 😊 Sama CZERWONA KAPUSTA jest jednym z darów od natury, który można przechowywać całą zimę i ratuje nas poza sezonem warzywnym.

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Sprawdzony przepis na surówkę do obiadu, który podaję poniżej, jest moją ulubioną wersją. Nie dodaję marchewki ani cebuli, uważam że są zbędne w tym akurat przypadku. Czerwona kapusta na surowo nie każdego przekonuje. Wielu woli ją w wersji na ciepło, bo jest wtedy miękka i delikatna. Dla mnie za delikatna w smaku, a nawet powiedziałabym: mdła 😎 Dlatego surówka zawsze wygrywa. Całe szczęście domownicy podzielają ten pogląd 😊

Uwaga na palce

Polecam uzbroić się w silikonowe rękawiczki, ponieważ czerwona kapusta mocno farbuje skórę. Rozwiązaniem jest wyczyszczenie palców cytryną 😁 Z tego samego powodu trzeba uważać z tekstyliami – niestety plamy lubią nie schodzić…

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Kapustę i cebulę szatkujemy w jak najcieńsze piórka. Jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby kapusta trochę zmiękła i smaki się połączyły. I gotowe!