SURÓWKA z KAPUSTY KISZONEJ z czerwoną papryką i kurkumą

292 Views
surówka z kiszonej kapusty z czerwoną paryką
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins

Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem czerwonej papryki i zażółcającej całość kurkumy to rewelacja, której wcale się nie spodziewałam 😍 Dobra kapusta kiszona sama w sobie jest chrupka, jednak dodatek słodkiej, soczystej czerwonej papryki całkiem odmienia tą prostą surówkę 👌 A kurkuma (korzystam z PASTY Z KURKUMY – tutaj przeczytacie też o wyższości pasty nad sypaną kurkumą) jest mega zdrową przyprawą, warto więc wypróbować ją jako przyprawę do naszej (nie) zwykłej kapusty kiszonej 🎯

Kapusta kiszona, jedzona na surowo, jest bardzo zdrowa. Kwas mlekowy, nadający kapuście kwaśny smak, bardzo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz na układ odpornościowy. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, działa też pozytywnie na układ krążenia. Zalet kapusty kiszonej jest wiele i jej  pozytywnego działania nie da się przecenić. Po prostu trzeba ją jeść ❗ Tym bardziej zimą i na przednówku, kiedy nie ma wielkiego wyboru sezonowych produktów, a bardzo potrzebujemy wsparcia funkcjonowania organizmu i odporności 🥇

Kapustę kiszoną dobrze kupować ze sprawdzonego źródła, które nie kwasi kapusty (octem), zamiast ją kisić. Rozwiązaniem jest też znalezienie gospodyni, która sama ją robi. A tak naprawdę – ukiszenie kapusty w domu nie jest wcale trudne! Wymaga trochę pracy i siły, żeby ją „zbić” do wypuszczenia soku, ale mamy pewność, że taka domowa kapusta kiszona ma wszystko to, co obiecują znawcy tematu. Wtedy surówka z kapusty kiszonej nabiera prawdziwej mocy 🎯

Surówka z kapusty kiszonej jest uniwersalnym dodatkiem do dań z pieczonego mięsa (szczególnie wieprzowego), ale też do dań bezmięsnych, np. KOTLECIKÓW Z KASZY. Jej wykonanie jest naprawdę ekspresowe ❗

Sprawdź na blogu, ile różnych wersji surówki z kapusty kiszonej można zrobić 💪 A większość ludzi robi wyłącznie wersję z marchewka i dodatkiem cukru, zauważyliście ❓

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Kapustę lekko odsączamy (jeśli nie jest bardzo kwaśna – nie płuczemy), rozdrabniamy.
  • Paprykę kroimy w miarę drobno, mieszamy z kapustą i kurkumą oraz olejem, drobno posiekaną czerwoną cebulą i ew. pieprzem. I gotowe!