Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i orzechami włoskimi to kolejna wersja podrasowania klasycznej SURÓWKI Z KISZONEJ KAPUSTY. Ostatnio robiliśmy wersję z ŻURAWINĄ, równie smaczną, co dzisiejsza. I to na pewno nie koniec eksperymentów z surową kapustą kiszoną ❗
Kapusta kiszona, jedzona na surowo, jest bardzo zdrowa. Kwas mlekowy, nadający kapuście kwaśny smak, bardzo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz na układ odpornościowy. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, działa też pozytywnie na układ krążenia. Zalet kapusty kiszonej jest wiele i jej pozytywnego działania nie da się przecenić. Po prostu trzeba ją jeść ❗ Tym bardziej zimą i na przednówku, kiedy nie ma wielkiego wyboru sezonowych produktów, a bardzo potrzebujemy wsparcia funkcjonowania organizmu i odporności 🥇
Kapustę kiszoną dobrze kupować ze sprawdzonego źródła, które nie kwasi kapusty (octem), zamiast ją kisić. Rozwiązaniem jest też znalezienie gospodyni, która sama ją robi. A tak naprawdę – ukiszenie kapusty w domu nie jest wcale trudne! Wymaga trochę pracy i siły, żeby ją „zbić” do wypuszczenia soku, ale mamy pewność, że taka DOMOWA KAPUSTA KISZONA ma wszystko to, co obiecują znawcy tematu. Wtedy surówka z kapusty kiszonej nabiera prawdziwej mocy 🎯
Surówka z kapusty kiszonej jest uniwersalnym dodatkiem do dań z pieczonego mięsa (szczególnie wieprzowego), ale też do dań bezmięsnych, np. KOTLECIKÓW Z KASZY. Jej wykonanie jest naprawdę ekspresowe ❗
Ingredients
Instructions
- Kapustę lekko odsączamy (jeśli nie jest bardzo kwaśna – nie płuczemy), rozdrabniamy.
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z kapustą i orzechami, olejem oraz drobno pokrojonym chili (niekoniecznie, wtedy surówka będzie pysznie słodka) lub pieprzem. I gotowe!