Surówka z kapusty kiszonej z żurawiną to szybsza wersja klasycznej SURÓWKI Z KISZONEJ KAPUSTY. Może wydawać się nieoczywistym połączeniem, dla mnie jednak to zestawienie smaków grało od razu 😊 I nie zawiodłam się – piękna kompozycja smaków kwaśnego i słodkiego, doprawiona pieprzem, smakuje wybornie 🎯
Na pewno skuszę się na kolejne zestawy i przygotuję więcej wersji surówki z surową kapustą kiszoną ❗ Dlaczego? Bo warto 🥇 Kapusta kiszona, jedzona na surowo, jest bardzo zdrowa. Kwas mlekowy, nadający kapuście kwaśny smak, bardzo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz na układ odpornościowy. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, działa też pozytywnie na układ krążenia. Zalet kapusty kiszonej jest wiele i jej pozytywnego działania nie da się przecenić. Po prostu trzeba ją jeść ❗ Tym bardziej zimą i na przednówku, kiedy nie ma wielkiego wyboru sezonowych produktów, a bardzo potrzebujemy wsparcia funkcjonowania organizmu i odporności 🥇
Kapustę kiszoną dobrze kupować ze sprawdzonego źródła, które nie kwasi kapusty (octem), zamiast ją kisić. Rozwiązaniem jest też znalezienie gospodyni, która sama ją robi. A tak naprawdę – ukiszenie kapusty w domu nie jest wcale trudne! Wymaga trochę pracy i siły, żeby ją „zbić” do wypuszczenia soku, ale mamy pewność, że taka DOMOWA KAPUSTA KISZONA ma wszystko to, co obiecują znawcy tematu. Wtedy surówka z kapusty kiszonej nabiera prawdziwej mocy 🎯
Surówka z kapusty kiszonej jest uniwersalnym dodatkiem do dań z pieczonego mięsa (szczególnie wieprzowego), ale też do innych dań, np. KOTLECIKÓW Z KASZY lub GOŁĄBKÓW BEZ ZAWIJANIA. Jej wykonanie jest wyjątkowo ekspresowe ❗ Zaprawdę szybciej się nie da 💪
Ingredients
Instructions
- Kapustę lekko odsączamy (jeśli nie jest bardzo kwaśna – nie płuczemy), rozdrabniamy. Dodajemy żurawinę, olej oraz pieprz, dokładnie mieszamy. I gotowe!