SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

394 Views
surówka z kapusty kieszonej
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins

Surówka z kapusty kiszonej jest uniwersalnym dodatkiem do dań z pieczonego mięsa (szczególnie wieprzowego) i bezmięsnych, np. KOTLECIKÓW Z KASZY. Jeśli kapusta kiszona ma już dodatek marchewki i nie używamy cebuli, wykonanie surówki jest naprawdę ekspresowe ❗

Witaminowa bomba

Kapusta kiszona, jedzona na surowo, jest bardzo zdrowa. Kwas mlekowy, nadający kapuście kwaśny smak, bardzo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz na układ odpornościowy. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, działa też pozytywnie na układ krążenia. Zalet kapusty kiszonej jest wiele i jej  pozytywnego działania nie da się przecenić. Po prostu trzeba ją jeść ❗  Tym bardziej zimą i na przednówku, kiedy nie ma wielkiego wyboru sezonowych produktów, a bardzo potrzebujemy wsparcia funkcjonowania organizmu.

Domowa kapusta kiszona

Kapustę kiszoną dobrze kupować ze sprawdzonego źródła, które nie kwasi kapusty (octem), zamiast ją kisić. Rozwiązaniem jest też znalezienie gospodyni, która sama ją robi. A tak naprawdę – ukiszenie kapusty w domu nie jest wcale trudne ❗ Wymaga trochę pracy i siły, żeby ją „zbić” do wypuszczenia soku, ale mamy pewność, że taka DOMOWA KAPUSTA KISZONA ma wszystko to, co obiecują znawcy tematu. Wtedy surówka z kapusty kiszonej nabiera prawdziwej mocy 😊

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Kapustę odsączamy, rozdrabniamy (można opłukać, jeśli jest za kwaśna). Marchewkę ścieramy, cebulę kroimy drobno.
  • Dodajemy olej, cukier, czarnuszkę i pieprz, mieszamy dokładnie, żeby tłuszcz i przyprawy dobrze rozłożyły się w surówce (można olej wymieszać z przyprawami i w tej formie dodać – ale potrzebne jest wtedy dodatkowe naczynie, na przykład kubeczek). I gotowe!