Surówka z kiszonej kapusty to popularny dodatek do dań z mięsa, ale świetnie pasuje też do kiełbasek pieczonych / smażonych / grillowanych. A ma w sobie tyle zdrowa ❗ Ta wersja jest nieco słodsza, bo dosłodzona i znacznie więcej jest w niej marchewki, przez co jest też wyraźnie pomarańczowa 😁 Aż chce się jej spróbować! A potem już pałaszować nawet bez dania głównego 🥇 Można też dodać do niej pokrojonego ananasa z puszki lub namoczone rodzynki (również zamiast cukru) – taka wersja surówki z kiszonej kapusty będzie jeszcze słodsza i chrupiąca 😍 A brązowy cukier doda lekko innego aromatu, więc można wypróbować różne wersje ❗ Muszę jeszcze spróbować wersji z syropem klonowym zamiast cukru – jeśli się sprawdzi (dla mnie na pewno), na pewno trafi kiedyś do jadłospisu 😊
Ingredients
Instructions
- Kapustę kiszoną lekko przepłukujemy wodą. Jeśli to konieczne, kroimy drobniej.
- Marchewki ścieramy na tarce: jedną na malutkich oczkach, drugą na dużych oczkach. Dodajemy do kapusty razem z cukrem i olejem, dokładnie mieszamy, żeby cała kapusta pokryła się marchewką. Jeśli dodajemy ananasa / rodzynki, robimy to pod koniec mieszania. I gotowe!