Category: NA SŁODKO
Yields:
8 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
1 Hr 15 Mins
Szarlotka sypana migdałowa to wariacja na temat SZARLOTKI SYPANEJ, która na blog trafiła dopiero tydzień temu, choć jest częstym gościem w naszym domu 😊 W wersji migdałowej zamieniłam zwykłą mąkę na mąkę migdałową, przez co szarlotka tak ładnie nie urosła, ale nadal smakuje wybornie 🥇
Warto wypróbować ten przepis szczególnie wtedy, kiedy ograniczasz węglowodany, a mimo to masz ochotę na coś słodkiego 👍 Erytrytol zamiast cukru też zbliża tą szarlotkę sypaną do ideału diety nisko węglowodanowej 👌
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Suche składniki mieszamy dokładnie w misce.
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja ścieram zawsze ze skórką, ale można obrać) i mieszamy z cynamonem.
- Do tortownicy wysmarowanej kawałkiem masła wsypujemy ok. 1/3 suchej mieszanki, rozkładamy równomiernie. Na to dajemy ½ jabłek, połowę reszty suchej mieszanki, drugą połowę jabłek, resztę suchej mieszanki – za każdym razem wyrównując warstwę. Warto jabłka nakładać po łyżce w różne miejsca, żeby nie trzeba było za bardzo ich przesuwać, bo wtedy przesuwa się też sucha mieszanka pod nimi 😊
- Na wierzch równomiernie rozkładamy masło – ja odkrawam po plasterku 2-3 mm grubości i układam jeden obok drugiego. Po wierzchu posypujemy równomiernie i grubo migdałami w płatkach.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 60 minut I gotowe!
- Z porcji wychodzi 1 średnia tortownica.