SZARLOTKA sypana MIGDAŁOWA

555 Views
szarlotka sypana migdałowa
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 15 Mins

Szarlotka sypana migdałowa to wariacja na temat SZARLOTKI SYPANEJ, która na blog trafiła dopiero tydzień temu, choć jest częstym gościem w naszym domu 😊 W wersji migdałowej zamieniłam zwykłą mąkę na mąkę migdałową, przez co szarlotka tak ładnie nie urosła, ale nadal smakuje wybornie 🥇

Warto wypróbować ten przepis szczególnie wtedy, kiedy ograniczasz węglowodany, a mimo to masz ochotę na coś słodkiego 👍 Erytrytol zamiast cukru też zbliża tą szarlotkę sypaną do ideału diety nisko węglowodanowej 👌

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Suche składniki mieszamy dokładnie w misce.
  • Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja ścieram zawsze ze skórką, ale można obrać) i mieszamy z cynamonem.
  • Do tortownicy wysmarowanej kawałkiem masła wsypujemy ok. 1/3 suchej mieszanki, rozkładamy równomiernie. Na to dajemy ½ jabłek, połowę reszty suchej mieszanki, drugą połowę jabłek, resztę suchej mieszanki – za każdym razem wyrównując warstwę. Warto jabłka nakładać po łyżce w różne miejsca, żeby nie trzeba było za bardzo ich przesuwać, bo wtedy przesuwa się też sucha mieszanka pod nimi 😊
  • Na wierzch równomiernie rozkładamy masło – ja odkrawam po plasterku 2-3 mm grubości i układam jeden obok drugiego. Po wierzchu posypujemy równomiernie i grubo migdałami w płatkach.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 60 minut I gotowe!
  • Z porcji wychodzi 1 średnia tortownica.