SZARLOTKA sypana

374 Views
szarlotka sypana z kaszy manny
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 15 Mins

Szarlotka sypana to ciasto, które gości u nas bardzo często i aż dziwne, że przepisu nie było na blogu wcześniej 😊 Naprawiam to niedopatrzenie, bo naprawdę warto znać przepis na szarlotkę sypaną – szybko zapamiętuje się składniki, zwykle w domu są na stanie, i można ją zrobić na zawołanie i nawet w ostatniej chwili dla gości. Tym bardziej, że pyszna jest na ciepło, z dodatkiem lodów (śmietankowych, waniliowych) to po prostu poezja 🎯

Warto też zajrzeć na wersję migdałową – super opcja dla ograniczających mąkę w swojej diecie 🙂

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Suche składniki mieszamy dokładnie w misce.
  • Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja ścieram zawsze ze skórką, ale można obrać).
  • Do tortownicy wysmarowanej kawałkiem masła wsypujemy ok. 1/3 suchej mieszanki, rozkładamy równomiernie. Na to dajemy ½ jabłek, połowę reszty suchej mieszanki, drugą połowę jabłek, resztę suchej mieszanki – za każdym razem wyrównując warstwę. Warto jabłka nakładać po łyżce w różne miejsca, żeby nie trzeba było za bardzo ich przesuwać, bo wtedy przesuwa się też sucha mieszanka pod nimi 😊
  • Na wierzch równomiernie rozkładamy masło – ja odkrawam po plasterku 2-3 mm grubości i układam jeden obok drugiego. Po wierzchu posypujemy równomiernie płatkami migdałów lub cynamonem / przyprawą do szarlotki oraz łyżką cukru trzcinowego (można też posypywać przyprawą każdą warstwę jabłek) – na wierzchu zrobi nam się apetyczna chrupiąca ‘skórka’ 🤩
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 60 minut I gotowe!
  • Z porcji wychodzi 1 średnia tortownica i całkiem pokaźne 8 kawałków :)