SZARLOTKA z musem jabłkowym

308 Views
jabłecznik - szarlotka na półkruchym cieście z musem jabłkowym
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr 10 Mins

Szarlotka to nasze ulubione ciasto, a że jeszcze został nam zapas jabłek prosto z sadu „przyjaciela domu”, postanowiłam tym razem wypróbować coś nowego – zamiast SZARLOTKI SYPANEJ, która uwielbiamy pałaszować z lodami 🤩

Ta wersja szarlotki wymaga nieco więcej pracy, ale piecze się krócej, a można ją zajadać bez łyżeczki – bierzemy w łapę i wcinamy ! Następnym razem dałabym stanowczo dwa razy więcej jabłek, żeby ciasto było mniej suche i bardziej wyczuwalny był jabłkowy aromat. Za to wanilią pachniał cały dom! Po prostu pycha 🎯

Ta szarlotka na półkruchym cieście wymaga dłuższej chwili pracy, ale zdradzę Wam sekret: przy Thermomixie to właściwie jest minuta pięć 🥇

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i jajko, zagniatamy szybko ciasto, odstawiamy do lodówki lub nawet zamrażarki na czas przygotowania musu.
  • Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja ścieram zawsze ze skórką, ale można obrać). Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy aż jabłka się rozpadną. Studzimy.
  • Tortownicę lub kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy połową ciasta. Rozkładamy mus jabłkowy i na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto (można też rwać i rozgniatać palcami i takie placuszki układać na cieście). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 50 minut. I gotowe!
  • Wersja na Thermomix: składniki ciasta wkładamy do kielicha i ustawiamy 20 s / obr 5 (jeśli nie połączą się dokładnie, można dołożyć kilka sekund). Przekładamy ciasto do schłodzenia. Jabłka dusimy ok. 20 minut / Varoma / obr 1 z koszyczkiem zamiast miarki (czas zależy od soczystości jabłek). Dalej postępujemy jak powyżej.