SZYNKA długo pieczona

564 Views
szynka długi gotowana w piekarniku w zalewie z maslanki
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 3 Hr Total Time: 3 Hr 5 Mins

Szynka długo pieczona w zasadzie gotuje się w zalewie, w której się macerowała – czyli w maślance. Dlatego nie będziemy mieli z tego pieczenia sosu – maślankę trzeba odlać, żeby szynkę przyrumienić pod koniec pieczenia. Jednak brak sosu nie przeszkadza- szynka jest tak aromatyczna i mięciutka, że absolutnie nie jest potrzebny żaden sos

Spokojnie można mięso upiec poprzedniego dnia – popołudniu namoczyć, wieczorem upiec, i cieszyć się pysznym, aromatycznym mięskiem, które w dodatku świetnie będzie się kroiło, jak postoi 😊 Resztki szynki można wykorzystać na kanapki lub na przykład do bigosu – po prostu pycha 🥇

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Zioła rozcieramy w dłoniach, mieszamy z pozostałymi przyprawami i mieszanką obsypujemy mięso z każdej strony, dokładnie dociskając. Wkładamy do wąskiego, wysokiego naczynia, zalewamy delikatnie maślanką (obok, nie po mięsie), do przykrycia mięsa. Odstawiamy na 2-3 godziny do skruszenia (można na noc).
  • Przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, wlewając też cały płyn. Pieczemy 2,5 godziny w temperaturze do 140° pod przykryciem.
  • Zlewamy płyn, pieczemy jeszcze 30 minut odkryte (dla zrumienienia). Odstawiamy na 15-20 minut, żeby soki przestały krążyć (można zawinąć w folię alu), i dopiero kroimy na plastry. I gotowe!