Category: NA DWA RAZY, NA OBIAD
Yields:
8 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
3 Hr
Total Time:
3 Hr 5 Mins
Szynka długo pieczona w zasadzie gotuje się w zalewie, w której się macerowała – czyli w maślance. Dlatego nie będziemy mieli z tego pieczenia sosu – maślankę trzeba odlać, żeby szynkę przyrumienić pod koniec pieczenia. Jednak brak sosu nie przeszkadza- szynka jest tak aromatyczna i mięciutka, że absolutnie nie jest potrzebny żaden sos ❗
Spokojnie można mięso upiec poprzedniego dnia – popołudniu namoczyć, wieczorem upiec, i cieszyć się pysznym, aromatycznym mięskiem, które w dodatku świetnie będzie się kroiło, jak postoi 😊 Resztki szynki można wykorzystać na kanapki lub na przykład do bigosu – po prostu pycha 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Zioła rozcieramy w dłoniach, mieszamy z pozostałymi przyprawami i mieszanką obsypujemy mięso z każdej strony, dokładnie dociskając. Wkładamy do wąskiego, wysokiego naczynia, zalewamy delikatnie maślanką (obok, nie po mięsie), do przykrycia mięsa. Odstawiamy na 2-3 godziny do skruszenia (można na noc).
- Przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, wlewając też cały płyn. Pieczemy 2,5 godziny w temperaturze do 140° pod przykryciem.
- Zlewamy płyn, pieczemy jeszcze 30 minut odkryte (dla zrumienienia). Odstawiamy na 15-20 minut, żeby soki przestały krążyć (można zawinąć w folię alu), i dopiero kroimy na plastry. I gotowe!