SZYNKA PIECZONA paprykowa

435 Views
pieczeń z szynki
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 1 Hr 30 Mins Total Time: 1 Hr 35 Mins

Szynka pieczona to bardzo proste danie obiadowe i całkiem porządny kawał mięcha 😍 Niektórzy na pewno się ucieszą! W dodatku można upiec dużą szynkę i przygotować z niej obiad na dwa dni, ale w oba całkiem inny Jak to możliwe

Pierwszego dnia podajemy pieczoną szynkę z sosem, który wytworzy się w czasie pieczenia, ewentualnie z dodatkiem 1-2 łyżek śmietany, nawet słodkiej 30%. Taki sos jest aromatyczny i aksamitny.

Wersja na drugi dzień to zwykle zmiana dodatku i gotowy sos (na przykład „Borowikowy” lub „Z zielonym pieprzem” 🥇). Można też podsmażyć czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, tak samo potraktować upieczone mięso i wymieszać wszystko z resztką sosu, ewentualnie dodając 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Całkiem inne danie, prawda??

Do pieczonej szynki pasuje każdy dodatek: ziemniaki i kluski w każdej formie, makarony, kasze i ryż. To samo w kwestii zielonego: sałaty, surówki z wszystkiego jak leci, wszystko co marynowane i kiszone. To daje tak wiele możliwości podania, prawda ❓  

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/1 Instructions
  • Przyprawy mieszamy ze sobą i mieszanką obsypujemy mięso z każdej strony. Wkładamy do naczynia do pieczenia, wlewamy 0,5 szklanki wody. Przykrywamy. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze do 200°. Ostatnie 20 minut odkrywamy i polewamy mięso sosem, który się wytworzy (tak co 5 minut). I gotowe!