Szynka pieczona to bardzo proste danie obiadowe i całkiem porządny kawał mięcha 😍 Niektórzy na pewno się ucieszą! W dodatku można upiec dużą szynkę i przygotować z niej obiad na dwa dni, ale w oba całkiem inny ❗ Jak to możliwe ❓
Pierwszego dnia podajemy pieczoną szynkę z sosem, który wytworzy się w czasie pieczenia, ewentualnie z dodatkiem 1-2 łyżek śmietany, nawet słodkiej 30%. Taki sos jest aromatyczny i aksamitny.
Wersja na drugi dzień to zwykle zmiana dodatku i gotowy sos (na przykład „Borowikowy” lub „Z zielonym pieprzem” 🥇). Można też podsmażyć czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, tak samo potraktować upieczone mięso i wymieszać wszystko z resztką sosu, ewentualnie dodając 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Całkiem inne danie, prawda??
Do pieczonej szynki pasuje każdy dodatek: ziemniaki i kluski w każdej formie, makarony, kasze i ryż. To samo w kwestii zielonego: sałaty, surówki z wszystkiego jak leci, wszystko co marynowane i kiszone. To daje tak wiele możliwości podania, prawda ❓
Ingredients
Instructions
- Przyprawy mieszamy ze sobą i mieszanką obsypujemy mięso z każdej strony. Wkładamy do naczynia do pieczenia, wlewamy 0,5 szklanki wody. Przykrywamy. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze do 200°. Ostatnie 20 minut odkrywamy i polewamy mięso sosem, który się wytworzy (tak co 5 minut). I gotowe!