TIRAMISU słony karmel

750 Views
tiramisu słony karmel z porzeczkami i migdałami
Yields: 10 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 30 Mins

Tiramisu to deser, który smakuje chyba każdemu 😊 Ja jednak bardzo lubię składniki tiramisu zaadaptowane do ciasta, podzielnego i równie pysznego! A zmieniając likier (który w wersji „dla dzieci” można zamienić na przykład na waniliowy czy pistacjowy napój 😊) oraz dodatki na wierzch ciasta zyskujemy całkiem nowe doznania smakowe 😍

Z tych składników można też przygotować deser w pucharkach (lub po prostu w szklankach) – z kawałkami ciasteczek, borówkami czy malinami, polany czekoladą czy likierem – za każdym razem inny i za każdym razem pyszny 🎯

 

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy.
  • Biszkopty moczymy po kilka sekund (paluchy krótko, zwykłe biszkopty dłużej) w mleku i układamy w tortownicy lub formie ok. 22*22 cm.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, po czym dodajemy po 1 łyżce cukier, ubijając dalej do uzyskania zwartej piany. Dodajemy po jednym żółtka i ubijamy 2-3 minuty.
  • Śnieżkę ubijamy ze słonym karmelem wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy dokładnie (kolejne 3-4 minuty).
  • Żelatynę rozpuszczamy (kilka sekund w kuchence mikrofalowej – nie dopuścić do zagotowania! Lub wlewając 2 łyżki wrzątku i szybko i dokładnie mieszając).
  • Łączymy jajka i Śnieżkę z maskarpone, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Wylewamy na biszkopty (można w środku również ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w mleku. Posypujemy migdałami i porzeczkami. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. I gotowe!