Tzatziki to chyba najpopularniejszy sos do grillowanego mięsa. Nie tylko jest pyszny, wyraźnie czosnkowy, to na dodatek zawiera ogórki (oraz opcjonalnie koperek), stanowi więc do razu dodatek „warzywny”. Smak serka/jogurtu doskonale uzupełnia niemal każde mięso z grilla, a jednak wieprzowe. Do drobiowego lepsze są dodatki bardzo delikatne w strukturze, bez dodatków warzywnych, lub zblendowane.
Co za dużo to… nie smakuje 😉
Sosy podaje się jako dodatek, nie powinny więc przytłaczać smaku mięsa czy warzyw. Bo w końcu to mięso, specjalnie marynowane czasem przez wiele godzin, jest bohaterem dnia na grillu 😉 A i warzywa tracą pod zbyt dominującym sosem. Najlepiej wybrać jeden lub dwa rodzaje dipów w zależności od tego, co grillujemy. Dzięki temu mamy szansę posmakować i docenić zarówno danie główne, jak i dodatki. Generalnie trzymam się zasady, że im bardziej doprawione mięso, tym bardziej neutralny sos, i odwrotnie 🎯 Co za dużo to niezdrowo niekoniecznie znaczy dokładnie, że zaszkodzi nam na zdrowie, ale też że może zaszkodzić nam na smak 😁
Najprostsze sosy do dań z grilla
Generalnie SOSY DO DAŃ Z GRILLA (zwane też dipami) nadają się zarówno do mięsa, jak i do ziemniaków czy warzyw pieczonych na grillu (lub w piekarniku). Nie są obowiązkowe, ale wiele osób bardzo lubi taki dodatek. Dlatego warto pokusić się o wykonanie choć jednego dodatkowego, choćby najprostszego, sosu. Wymieszanie jogurtu (lub serka wiejskiego) z musztardą lub keczupem czy chrzanem nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, w robi się je błyskawicznie. Jedynym zgryzem dla początkujących mogą być proporcje, dlatego poniżej podaję nasze ulubione 😊
DIP POMIDOROWY (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków, do kurczaka doprawionego papryką)
500g serka wiejskiego (otwartego i zamieszanego przynajmniej dzień wcześniej, żeby był bardziej twarogowy, nie słodki)
6 drobno posiekanych pomidorów suszonych (mogą być z oleju, wtedy dobrze odsączone)
sól, pieprz
Pomidory drobniutko siekamy i łączymy z serkiem. Można zblendować. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
Dodajemy wszystko do serka, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. I gotowe!
DIP PIEPRZOWY (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków, do kurczaka z ziołami)
500g mielonego serka twarogowego lub serka wiejskiego (otwartego i zamieszanego przynajmniej dzień wcześniej, żeby był bardziej twarogowy, nie słodki)
3 duże ogórki konserwowe
1 łyżka czerwonego pieprzu, grubo utłuczonego
sól
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
DIP CURRY (do mięsa wieprzowego i drobiowego (ale nie z papryką), warzyw/ziemniaków)
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)
2 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
Składniki wymieszać i gotowe!
DIP CHRZANOWY (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków)
250 ml jogurtu naturalnego (gęstego) lub mielonego serka twarogowego
50g kremu chrzanowego ze słoiczka
Składniki wymieszać i gotowe! Można rozrzedzić odrobiną mleka.
Można też przygotować sos wymagający trochę więcej zachodu: delikatny KREM CHRZANOWY 😊
DIP MUSZTARDOWY (do mięsa wieprzowego i drobiu, warzyw/ziemniaków)
250 ml jogurtu naturalnego (gęstego) lub mielonego serka twarogowego
50g ulubionej musztardy
Składniki wymieszać i gotowe! Można rozrzedzić odrobiną mleka.
Ten sos podaję (jeśli mam mało czasu) do gotowanego brokuła, pieczonych warzyw czy ziemniaków – prostszy być nie może, a jaki pyszny 😍
DIP MAJONEZOWO – KECZUPOWY (do mięsa wieprzowego i drobiu)
250 ml jogurtu naturalnego (gęstego) lub mielonego serka twarogowego
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
Składniki wymieszać i gotowe! Można rozrzedzić odrobiną mleka i doprawić mielonym pieprzem. Taki sos stosuję też do sałatki z kapusty pekińskiej z resztkami grillowanego mięsa – pycha!
DIP MIODOWO-MUSZTARDOWY (do drobiu)
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej (ja używam prawie tylko takiej i raczej jednej firmy 😊)
2 łyżki miodu
Składniki wymieszać i gotowe! Słyszałam, że niektórzy nie dodają majonezu, ale nie próbowałam 😉
And last but not least – TZATZIKI (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków):
Ingredients
Instructions
- Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (można obrać ze skórki, ja nie obieram), solimy, odstawiamy na 20-30 minut. Odlewamy płyn, który się wytworzy (ja go wypijam 😉).
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. I gotowe!