TZATZIKI i 7 innych prostych SOSÓW do DAŃ Z GRILLA

620 Views
najprostsze-sosy-do-dań-z-grilla
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins

Tzatziki to chyba najpopularniejszy sos do grillowanego mięsa. Nie tylko jest pyszny, wyraźnie czosnkowy, to na dodatek zawiera ogórki (oraz opcjonalnie koperek), stanowi więc do razu dodatek „warzywny”. Smak serka/jogurtu doskonale uzupełnia niemal każde mięso  z grilla, a jednak wieprzowe. Do drobiowego lepsze są dodatki bardzo delikatne w strukturze, bez dodatków warzywnych, lub zblendowane.

Co za dużo to… nie smakuje 😉

Sosy podaje się jako dodatek, nie powinny więc przytłaczać smaku mięsa czy warzyw. Bo w końcu to mięso, specjalnie marynowane czasem przez wiele godzin, jest bohaterem dnia na grillu 😉 A i warzywa tracą pod zbyt dominującym sosem. Najlepiej wybrać jeden lub dwa rodzaje dipów w zależności od tego, co grillujemy. Dzięki temu mamy szansę posmakować i docenić zarówno danie główne, jak i dodatki. Generalnie trzymam się zasady, że im bardziej doprawione mięso, tym bardziej neutralny sos, i odwrotnie 🎯 Co za dużo to niezdrowo niekoniecznie znaczy dokładnie, że zaszkodzi nam na zdrowie, ale też że może zaszkodzić nam na smak 😁

Najprostsze sosy do dań z grilla

Generalnie SOSY DO DAŃ Z GRILLA (zwane też dipami) nadają się zarówno do mięsa, jak i do ziemniaków czy warzyw pieczonych na grillu (lub w piekarniku). Nie są obowiązkowe, ale wiele osób bardzo lubi taki dodatek. Dlatego warto pokusić się o wykonanie choć  jednego dodatkowego, choćby najprostszego, sosu. Wymieszanie jogurtu (lub serka wiejskiego) z musztardą lub keczupem czy chrzanem nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, w robi się je błyskawicznie. Jedynym zgryzem dla początkujących mogą być proporcje, dlatego poniżej podaję nasze ulubione 😊

 

DIP POMIDOROWY (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków, do kurczaka doprawionego papryką)

500g serka wiejskiego (otwartego i zamieszanego przynajmniej dzień wcześniej, żeby był bardziej twarogowy, nie słodki)

6 drobno posiekanych pomidorów suszonych (mogą być z oleju, wtedy dobrze odsączone)

sól, pieprz

Pomidory drobniutko siekamy i łączymy z serkiem. Można zblendować. Doprawiamy do smaku. I gotowe!

Dodajemy wszystko do serka, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. I gotowe!

 

DIP PIEPRZOWY (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków, do kurczaka z ziołami)

500g mielonego serka twarogowego lub serka wiejskiego (otwartego i zamieszanego przynajmniej dzień wcześniej, żeby był bardziej twarogowy, nie słodki)

3 duże ogórki konserwowe

1 łyżka czerwonego pieprzu, grubo utłuczonego

sól

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. I gotowe!

 

DIP CURRY (do mięsa wieprzowego i drobiowego (ale nie z papryką), warzyw/ziemniaków)

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)

2 łyżeczki curry

0,5 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)

Składniki wymieszać i gotowe!

 

DIP CHRZANOWY (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków)

250 ml jogurtu naturalnego (gęstego) lub mielonego serka twarogowego

50g kremu chrzanowego ze słoiczka

Składniki wymieszać i gotowe! Można rozrzedzić odrobiną mleka.

Można też przygotować sos wymagający trochę więcej zachodu: delikatny KREM CHRZANOWY 😊

 

DIP MUSZTARDOWY (do mięsa wieprzowego i drobiu, warzyw/ziemniaków)

250 ml jogurtu naturalnego (gęstego) lub mielonego serka twarogowego

50g ulubionej musztardy

Składniki wymieszać i gotowe! Można rozrzedzić odrobiną mleka.

Ten sos podaję (jeśli mam mało czasu) do gotowanego brokuła, pieczonych warzyw czy ziemniaków – prostszy być nie może, a jaki pyszny 😍

 

DIP MAJONEZOWO – KECZUPOWY (do mięsa wieprzowego i drobiu)

250 ml jogurtu naturalnego (gęstego) lub mielonego serka twarogowego

3 łyżki majonezu

3 łyżki keczupu

Składniki wymieszać i gotowe! Można rozrzedzić odrobiną mleka i doprawić mielonym pieprzem. Taki sos stosuję też do sałatki z kapusty pekińskiej z resztkami grillowanego mięsa – pycha!

 

DIP MIODOWO-MUSZTARDOWY (do drobiu)

2 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy sarepskiej (ja używam prawie tylko takiej i raczej jednej firmy 😊)

2 łyżki miodu

Składniki wymieszać i gotowe! Słyszałam, że niektórzy nie dodają majonezu, ale nie próbowałam 😉

 

And last but not least – TZATZIKI (do mięsa wieprzowego, warzyw/ziemniaków):

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (można obrać ze skórki, ja nie obieram), solimy, odstawiamy na 20-30 minut. Odlewamy płyn, który się wytworzy (ja go wypijam 😉).
  • Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. I gotowe!