Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Warzywa w sosie słodko-kwaśnym, z białkowym dodatkiem w postaci zdrowej ciecierzycy, to danie szybkie, zdrowe i pyszne – nic więcej mi nie potrzeba, żeby je rekomendować na rodzinny obiad 😊 Zamiast robić sos osobiście, można użyć gotowego ze słoiczka – można znaleźć całkiem dobre wersje, choć zawsze będzie w nich więcej cukru 😊 Jednak raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi użycie do gotowania „półproduktu” ze sklepu, a genialnie skraca czas przygotowania dania 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle 4-5 minut.
- Papryki kroimy dowolnie (raczej większe kawałki, nie drobno), podsmażamy z cebulą kolejne 4-5 minut. Dodajemy czosnek i imbir, ocet, sok z cytryny i cukier, mieszamy przez chwilę, po czym wlewamy przecier pomidorowy i zalewę z ciecierzycy (lub 100 ml wody). Gotujemy kilka minut do zgęstnienia (max 10 minut).
- Dodajemy ciecierzycę, dobrze mieszamy, nie gotujemy już – ogrzeje się temperaturą sosu, a i tak ta z puszki jest już bardzo miękka 😉 Doprawiamy do smaku. Posypujemy kiełkami i podajemy z wybranym dodatkiem. I gotowe!