WĄTRÓBKA drobiowa z cebulką

474 Views
wątróbka smażona z cebulą
Yields: 4 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 10 Mins Cook Time: 10 Mins Total Time: 20 Mins

WĄTRÓBKA z cebulką nie ma dobrej renomy. To dlatego, że nieodpowiednio ją przygotowując, można popełnić kilka błędów, z powodu których będzie mniej smaczna. Sucha, twarda, bez smaku. Jak wielu ludzi nie jada wątróbki tylko dlatego, że właśnie tak ją kojarzy Po prostu nikt w ich życiu nie przygotował jej jak trzeba. A można przygotować niebiańsko delikatne, soczyste kąski, i wcale nie jest to trudne 😎

Jak przygotować wątróbkę do smażenia

Żeby przygotować wyborną wątróbkę nie potrzeba ani szczególnych umiejętności, ani dużo czasu. Najbardziej skomplikowaną czynnością jest jej oczyszczenie 👍 Skomplikowaną oczywiście w przenośni, bo wystarczy każdą rozciąć na dwie części usuwając przy okazji to, co je łączy (białe „nitki” i ich miękką otoczkę). Zostaną nam jędrne kawałki, gotowe do smażenia.

Jak usmażyć wątróbkę

Tak przygotowane wątróbki można obtoczyć w mące, ja jednak tego nie stosuję (OSZCZĘDZANIE KALORII ponad wszystko 🎯) – uważam, że w przypadku wątróbki drobiowej nie jest to konieczne, bo jej obsmażanie ma trwać krótko. Ważne jest więc, żeby cebulka była odpowiednio podsmażona zanim położymy podroby na patelni. Drugą ważną zasadą jest: solimy dopiero na końcu. Inaczej wątróbka będzie twarda 😁

Jak podawać

Wątróbka z cebulką może być daniem śniadaniowym. Ze świeżym pieczywem, czy to chlebem prosto Z GARNKA, czy kawałkiem bagietki, da nam super start dnia. Podana z gotowanymi ziemniakami nadaje się na danie obiadowe, które można uzupełnić dowolną surówką, choć dla mnie jakoś najbardziej pasują kiszone ogórki 😊

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Cebule kroimy w cieniutkie piórka lub drobno, podsmażamy na 1 łyżce masła, do miękkości (6-7 minut).
  • Dodajemy drugą łyżkę masła, rozpuszczamy. Płytę ustawiamy na prawie najwyższą moc (u mnie 7 w 9-stopniowej skali). Oczyszczone kawałki wątróbki układamy na patelni, podsmażamy z jednej strony, aż zaczną nabierać koloru na brzegach. Nie mieszamy, poruszamy jedynie co jakiś czas patelnią, żeby całość nie przywierała. Odwracamy każdą, nadal nie mieszając. Obsmażamy krótko. Posypujemy delikatnie solą, mieszamy chwilę i do razu podajemy!