Wieprzowina w paprykowym sosie to pyszny gulasz, który można przyrządzić zarówno z mięsa z łopatki, jak i z szynki. Tak samo dowolne są dodatki. Podajemy go z gotowanymi ziemniakami, kluskami wszelkiego rodzaju, ryżem, kaszą lub z MAKARONEM – najlepiej rurki, które świetnie zabierają sos 😊 W zasadzie nawet z pieczywem, i to każdego rodzaju ❗ To się nazywa danie uniwersalne 😎
Dwa rodzaje papryki
Jedynym must-have tego dania jest oczywiście papryka. I to zarówno ta sproszkowana, jak i świeża (koniecznie czerwona, ale jeśli dodamy żółtej, danie nie tylko cudownie smakuje, ale też pięknie wygląda). Można spokojnie dodać jeszcze jedną paprykę, szczególnie kiedy jest na nią sezon. Nie ma obawy, że zagłuszymy smak mięsa. W tej potrawie papryka gra główną rolę, w której mięso ma być jedynie tłem i dodać aromatu 😁 Dlatego ważne jest, żeby nie rozgotować papryki – stąd małe kawałki mięsa, które szybciej będą miękkie. Jeśli mięsne kawałki mają być większe, trzeba poczekać z dodaniem papryki i najpierw podgotować mięso ok. 20 minut. Papryka nie będzie podsmażana, ale to lepsze, niż gdyby miała się rozgotować i zamienić w ciapki 😉
Wieprzowina w paprykowym sosie jest doskonałym rozwiązaniem na resztki mięsa, które odkrawamy od zgrabnych (w zamyśle) sznycli czy kotlecików (na przykład po ŁOPATCE Z KMINKIEM). Często dodaje się też inne warzywa, jak pieczarki i cukinię, ale tym razem proponuję wersję sosu czysto paprykowego. Proste i szybkie – to lubię 😍 👍 👌
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju przez ok. 5 minut.
- Mięso kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do naczynia z cebulą i obsmażamy do wyparowania płynu, który wydzieli się z mięsa, i mięso nabierze koloru.
- Paprykę kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa razem ze sproszkowaną papryką i czosnkiem, krótko obsmażamy (2-3 minuty).
- Wlewamy gorącą wodę (na ok. 3 cm powyżej mięsa), solimy (płaska łyżeczka). Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem na średnim „ogniu”, ok. 30 minut.
- Mąkę mieszamy dokładnie z mlekiem, dolewamy trochę sosu z mięsa (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Gotujemy ok. 3 minuty, aż sos zgęstnieje i straci smak surowej mąki. I gotowe!