Wieprzowina smażona z sosem musztardowym to banalne danie, w którym smaki z mięsa, które zostają na patelni podczas smażenia wzbogacają smak sosu. To sposób na nudnego schabowego albo wyjątkowo ładną łopatkę, a nawet resztki mięsa z szynki – w każdym przypadku efekt będzie nieco inny, ale zawsze zniewalający 😊
U mnie tą „kropką nada i” była ananasowa w smaku musztarda. Użycie konkretnego rodzaju musztardy zdeterminuje smak sosu; u mnie musztarda z dodatkiem ananasa, kupiona na próbę, kompletnie nie sprawdziła się do kiełbasek czy mięsa z grilla, jednak do tego sosu sprawdziła się idealnie 😊 Można użyć dowolnej ulubionej musztardy i zostawić jej smak, lub nawet dodać trochę wody z puszki z ananasami (zamiast wody) – wtedy uzyskamy smak, który podbije nasze kubki smakowe 😍 W opcjo można też dodać kawałki ananasa, co doda potrawie wyjątkowego nie tylko smaku, ale i struktury 🎯
Ingredients
Instructions
- Mięso solimy i pieprzymy, smażymy na oleju, po 4-5 minut z każdej strony. Mięso odkładamy na półmisek i przykrywamy, żeby nie straciło temperatury.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy 1/3 szklanki wody i zagotowujemy, zdzierając „smaki” z mięsa z dna. Dodajemy musztardę i śmietankę, mieszamy dokładnie i gotujemy na niewielkiej temperaturze kilka minut, do lekkiego odparowania sosu i jego zgęstnięcia. Doprawiamy do smaku. I gotowe!