WOŁOWINA z cebulką i anchois

581 Views
wołowina z młodą cebulką i anchois
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy

Wołowina z młodą cebulką i anchois wyszła „w praniu” 🥇 Tyle opcji gulaszu wołowego już było, co zrobić tym razem?? Pora zajrzeć do książki kucharskiej, a jak Mam ich tyle, że nigdy nie mogę się zdecydować, z której skorzystać 😁 Pamiętałam jednak, że mam taką, w której była wołowina z ZIOŁOWYMI KNEDLAMI, które już prezentowałam. I że wołowiny było w tej książce więcej, niż ta jedna pozycja. I nie pomyliłam się – nawet sporo przepisów, ale do wołowiny po flamandzku nie miałam piwa, gulasz do knedli zbyt podobny do standardu, bef strogonow z polędwicy, a u mnie zwykłe mięso gulaszowe, i tak dalej… Wygrała wołowina z szalotkami i anchois – prostota wykonania, minimum składników. A że nie miałam steków, tylko gulasz – to akurat nie przeszkoda. Szalotek też nie miałam, zastąpiła je więc młoda cebulka, a brendy udawała wiśniówka z… aromatem brendy (Saska, mniaaaaaam) 🎯 Tym sposobem uzyskałam całkiem nowy przepis na gulasz o całkiem odmiennym, wyśmienitym smaku Tyle że niemal kompletnie innym, niż według przepisu 😉 Eksperymenty kulinarne – to lubię 😍

Z młodymi ziemniaczkami z wody – jak dla mnie nie potrzebowały już dodatku. Rodzina zakąszała ogórkiem kiszonym. I zwróciła uwagę: Dlaczego to zalatuje rybąąąąą ❓❓❓ Ciekawe, dlaczego 🤣

Co do książki, to „W jednym garnku” wydaną przez Le Cordon Bleu. Mam jeszcze taką o daniach z ryżu (z niej pochodzi przepis na RISOTTO GRZYBOWE). Niedawno szukałam innych pozycji sygnowanych przez tą elitarną francuską szkołę gotowania – i okazało się, że to jakieś rzadkie okazy, bo najtańsza chodziła ok. 150 zł 🛒 Nie przyszło by mi do głowy, że mam takie białe kruki w domu 🤣

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Wołowinę podsmażamy na smalcu z każdej strony (ok. 10 minut). Dodajemy pokrojone na połowę cebulki (białe części), podsmażamy 2 minuty, zalewamy gorąca wodą (ok. 500ml). Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut do miękkości (w zależności od grubości mięsa). Płynu powinno zostać ok. połowy, można uzupełnić w trakcie gotowania. Lekko solimy, dusimy jeszcze 5 minut.
  • Anchois kroimy drobno, wrzucamy do mięsa, wlewamy wiśniówkę, gotujemy chwilę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 50 ml wody i wlewamy razem ze śmietanką do garnka. Mieszając, gotujemy 1-2 minuty. Doprawiamy do smaku. Zieloną cebulką posypujemy na talerzach. I gotowe!