ZAKWAS na żurek lub biały barszcz

448 Views
zakwas na żurek i biały barszcz
Yields: 1 Serving Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins

Zakwas na żurek (lub biały barszcz) robiłam pierwszy raz – niby wstyd się przyznać, ale tyle świetnych gotowców jest na rynku, a miejsce w kuchni mocno ograniczone, nie ma gdzie stawiać kolejnych naczyń z czymś, co musi „dochodzić” kilka dni 🤣 Tym razem postanowiłam nastawić zakwas osobiście według najprostszej recdeptury – i zupa z niego wyszła znakomita

Zakwas można przechowywać do 2 tygodni, w zamkniętym słoiku lub butelce, w lodówce.

Dodając gotowego zakwasu do nowo nastawionego przyspieszymy proces fermentacji: powinien być gotowy już po 4-5 dniach (to zależy od temperatury, jak panuje w pomieszczeniu, w którym zakwas stoi). Można też dodać 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie 🎯 Standardowo, bez przyspieszania, zakwas powinien być gotowy po 7-8 dniach.

W trakcie fermentacji na powierzchni zakwasu będzie tworzyć się piana – można ją usuwać drewnianą łyżką. Jednak jeśli pojawi się pleśń lub zakwas brzydko pachnie – niestety trzeba go wyrzucić. Warto zadbać o czystość naczynia, w którym nastawiamy zakwas na żurek 😊

Z tego zakwasu można przygotować ŻUR ŚLĄSKI lub BIAŁY BARSZCZ, u mnie w wersji mocno chrzanowej 👌

—-

Pomóż mi rozwijać mój blog 😊

Podoba Ci się treść Kliknij serduszko pod tytułem
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz

To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję

Katarzyna

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Mieszamy wszystkie składniki zakwasu, wlewamy do czystego, wyparzonego słoika o pojemności min. 1 litr.
  • Przykrywamy gazą (można „zamknąć” przy użyciu gumki-recepturki). Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 6-7 dni.
  • Mieszamy codziennie drewnianym patyczkiem lub innym DREWNIANYM narzędziem. Odcedzamy. I gotowe!