Category: NA OBIAD, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to jakby „spaghetti” z sosem szpinakowym, tyle że skąpane w pysznym beszamelu i zapieczone pod niezłą warstewką sera – po prostu mniammmm 😍
Nie jest to danie niskokaloryczne, niestety, ale od czasu do czasu można nieco przesadzić, a dla takiego smaku i konsystencji po prostu warto 😁 tym bardziej, jeśli w wolnym czasie zużyjemy tą energię na ulubiony sport, choćby spacer 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Rozpuszczamy masło na sos beszamelowy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy zimne mleko lub wodę i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy czosnkiem, sola i pieprzem, i gotujemy mieszając ok. 2 minut (powinien być gęstości jogurtu naturalnego – nie za gęsty i nie płynny). Wylewamy go na dno wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
- Gotujemy makaron połowę czasu z opakowania, od razu odcedzamy i wsypujemy do sosu razem ze szpinakiem i delikatnie mieszamy. Posypujemy serami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez ok. 25-30 minut. I gotowe!