Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
31 Mins
Total Time:
41 Mins
Zapiekanka wołowa powstała z inspiracji daniem z książki „Kulinarny Kaukaz. Smaki, tradycje, receptury”. Bardzo luźnej inspiracji, jak się ostatecznie okazało, bo zrobiłam ją całkowicie po swojemu: mięso wołowe miałam mielone, nie mogłam go więc ugotować, a śmietankę dałam do masy przez pomyłkę (powinna być „do podania” i to kwaśna 😁). Dlatego prawdziwy ARMŁOW jeszcze powstanie, bo na zdjęciu w książce wygląda jak coś bardzo pysznego 🎯 Moja wersja też smakuje wybornie, jednak smażone mięso nie jest tak delikatne, jak gotowane – dlatego koniecznie chce wypróbować oryginalny przepis 👌
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na 2 łyżkach masła 3-4 minuty. Dodajemy mięso i smażymy ok. 5-7 minut. Nieco studzimy.
- Ziemniaki rozgniatamy dokładnie lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa razem ze śmietanką i bułką lub siemieniem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem, smarujemy pozostałym masłem.
- Pieczemy w temperaturze 180° przez 20-25 minut. I gotowe!