ZAPIEKANKA Z CUKINII z boczkiem

1385 Views
zapiekanka z cukinii z boczkiem i mnóstwem sera
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 50 Mins

Zapiekanka z cukinii z boczkiem została skomponowana na bazie przepisu na babkę z cukinii, jednak usunęłam z przepisu wszystkie skrobiowe dodatki, a nawet śmietanę, która uznałam w tym przypadku za zbędną 😁 Zapiekanka nabrała więc lekkości, a smak pozostał wyjątkowy: boczek i ser dominują, a nuta curry dopełnia całości. Pyszna zapiekanka z cukinii poleca się zarówno na obiad, jak i na kolację, a nawet do zabrania ze sobą w formie lunchboxa – świetnie się do tego nadaje, bo nawet na zimno smakuje wybornie

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Boczek kroimy z cieniutkie słupki i wysmażamy lekko na patelni.
  • Cebule kroimy w miarę drobno i dodajemy do boczku razem z czosnkiem, podsmażamy 4-5 minut.
  • Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie razem ze skórką), mieszamy z boczkiem i cebulą oraz rozkłóconymi z przyprawami jajkami. Dodajemy ser i ponownie mieszamy, doprawimy do smaku solą i pieprzem (powinno być nieco „za bardzo” przyprawione).
  • Wylewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez ok. 30-40 minut (zależy od wielkości cukinii i jajek – zapiekanka powinna być zwarta i dać się porcjować). I gotowe!