ZAPIEKANKA Z FENKUŁEM

470 Views
zapiekanka z makaronu z fenkułem, białą kiełbasa lub ciecierzycą i sosem beszamelowym
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Zapiekanka z makaronu z fenkułem idealnie łączy smaki: słodkawego (i niezwykle zdrowego!) kopru włoskiego, majerankowej białej kiełbasy i lekko ostrej, świeżutkiej zielonej cebulki. A wszystko to w aksamitnym beszamelowym sosie – po prostu pycha 😍 A że nie trzeba się bardzo przy niej napracować, idealna na szybki i efektowny obiad 👌

W wersji wegetariańskiej do zapiekanki z fenkułem – zamiast kiełbasy – warto dodać na przykład ciecierzycę, która ma świetną do tego celu konsystencję i mnóstwo dobrego białka. Najlepiej namoczoną na kilka godzin (zalać wrzątkiem dwa razy wyżej, niż ziarna; nawet po upieczeniu ciecierzyca będzie przyjemnie chrupka 😊), ugotowaną lub w ostateczności z puszki – co znacznie przyspiesza wykonanie dania, ja jednak stosuję taka ciecierzyce niezmiernie rzadko – jest miękka w konsystencji i smaku 😉 Warto wykorzystać tez płyn z ciecierzycy: absolutnie nie odlewamy go do zlewu, ale dodajemy jako część płynu do beszamelu. Tyle wartości odżywczych i białka nie może się zmarnować (dotyczy to zarówno wody z gotowania CIECIERZCY, jak i płynu z puszki czy słoiczka ).

Dodając ciecierzycę zamiast białej kiełbasy, która ma wyraźny, majerankowy smak, dodajemy tez nieco ziół, na przykład do sosu beszamelowego, dla podniesienia wyrazistości smaku całej potrawy 💪

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Gotujemy makaron połowę czasu z opakowania, od razu odcedzamy.
  • Rozpuszczamy masło na sos beszamelowy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy zimne mleko / wodę i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy do smaku i gotujemy mieszając ok. 2 minut (powinien być gęstości jogurtu naturalnego – nie za gęsty i nie płynny).
  • Koper kroimy na plastry, następnie na mniejsze kawałki w poprzek, żeby go rozdrobnić.
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki.
  • Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia do zapiekania, polewamy sosem, mieszamy dokładnie. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez ok. 25-30 minut. Mieszamy, doprawiamy do smaku. I gotowe!