Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Zapiekanki z makaronu są proste, szybkie, smaczne i pożywne 👌 A do tego można do nich wykorzystać wszelkiego rodzaju resztki z innych posiłków, szczególnie warzyw (np. brokułów) czy mięs (grillowanych, pieczonych, smażonych) – jak w ZAPIEKANCE Z PIECZENIĄ. Tym razem wykorzystamy resztki sznycelków z mięsa mielonego, lub mięso mielone obsmażone bezpośrednio przed dodaniem do makaronu. A wszystko to w pysznym jak zawsze beszamelu, który dodaje całości charakteru 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Makaron gotujemy 2/3 czasu podanego na opakowaniu, od razu odcedzamy.
- Rozpuszczamy masło na sos beszamelowy, wsypujemy mąkę i mieszamy, robiąc jasną zasmażkę. Powoli wlewamy zimne mleko i mieszamy energicznie, żeby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy i gotujemy mieszając ok. 2 minut (powinien być gęstości jogurtu naturalnego – nie za gęsty i nie płynny).
- Cukinię i mięso kroimy w średnia kostkę (świeże mięso obsmażamy)
- Makaron wysypujemy do formy do zapiekania wysmarowanej masłem, posypujemy równomiernie mięsem i cukinią, polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez ok. 30 minut. I gotowe!