ZAPIEKANKA z mięsem z pieczeni i brokułami

399 Views
ZAPIEKANKA z mięsem z pieczeni i brokułami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Zapiekanka z mięsem pieczonym lub grillowanym (raczej wieprzowego – z szynki, łopatki, karczku) to super pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu z poprzedniego dnia. Z dodatkiem sosu beszamelowego i najprostszego z możliwych sosu pomidorowego wyczarujmy pyszną wersję pseudo-lasagne 😊

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Blanszujemy brokuła podzielonego na małe cząstki (wrzucamy na wrzątek na 2-3 minuty).
  • Gotujemy makaron ok. 5 minut.
  • Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej „trzepaczką”, żeby nie zrobiły się kluski). Doprawiamy gałką, solą (1 łyżeczka) i pieprzem (0,5 łyżeczki, chyba że lubimy na ostro, wtedy 1 łyżeczka).
  • Podgrzewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku ziłami, solą i pieprzem.
  • Wlewamy do naczynia do zapiekania połową sosu, wsypujemy połowę makaronu, połowę mięsa, połowę brokułów, polewamy połową sosu, układamy drugą warstwę, polewamy sosem pomidorowym.
  • Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° 30-40 minut. I gotowe!