Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
50 Mins
Total Time:
1 Hr
Zapiekanka z mięsem pieczonym lub grillowanym (raczej wieprzowego – z szynki, łopatki, karczku) to super pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu z poprzedniego dnia. Z dodatkiem sosu beszamelowego i najprostszego z możliwych sosu pomidorowego wyczarujmy pyszną wersję pseudo-lasagne 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Blanszujemy brokuła podzielonego na małe cząstki (wrzucamy na wrzątek na 2-3 minuty).
- Gotujemy makaron ok. 5 minut.
- Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej „trzepaczką”, żeby nie zrobiły się kluski). Doprawiamy gałką, solą (1 łyżeczka) i pieprzem (0,5 łyżeczki, chyba że lubimy na ostro, wtedy 1 łyżeczka).
- Podgrzewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku ziłami, solą i pieprzem.
- Wlewamy do naczynia do zapiekania połową sosu, wsypujemy połowę makaronu, połowę mięsa, połowę brokułów, polewamy połową sosu, układamy drugą warstwę, polewamy sosem pomidorowym.
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° 30-40 minut. I gotowe!