ZAPIEKANKA Z WARZYW z czarnuszką

487 Views
zapiekanka z warzyw z czarnuszką
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr 10 Mins

Taaaa…. Nadal mamy marzec 2020 roku i w niejednym domu w  w tym momencie tak jarzynki wzdychają 😉 Zapasy zrobione, tylko czy można już zacząć je zjadać, czy jeszcze na coś czekamy??? – pytają memy w sieci 🤣🤣🤣 Sytuacja ani trochę jaśniejsza, ale jakby jedzenie miało się zepsuć, to do kuchni marsz! Każda zapiekanka z warzyw jest pyszna i łatwa do zrobienia, a taka z czarnuszką to moja ulubiona 😊

W naszym domu na warzywa przeznaczona jest specjalna OGROMNA szuflada w lodówce. I zwykle jest pełna. Marchew, pietruszka i seler, papryka, pomidory, ogórki, cukinia, biała rzepa i łodygi selera, oczywiście sałata lodowa i pekińska, od czasu do czasu pieczarki, brokuły, kalafior, fenkuł i różne takie, które akurat rzucą się w oczy w czasie zakupów; do tego ziemniaki, kapusta i cebula w przejściu do piwnicy – to stały asortyment, uzupełniany na bieżąco. Pożerane na surowo i ugotowane. Cała rodzinka nie stroni od „zielonego” w każdym kolorze, więc przerób jest spory i nie da się w tym zakresie zrobić specjalnych zapasów 😊

Kiedy mój mąż gotuje, jarzyny (marchew, seler, pietruszka) wjeżdżają do każdej zupy, a nawet gulaszów (chyba należałoby powiedzieć zup gulaszowych 🤔) i na tym kończy się ich przydatność. Reszta to „eksperymenty”, jak choćby zapiekanka z warzyw; reakcje męża pijącego kawę, podczas kiedy ja przygotowywałam zapiekankę:

– do pieczonek dajesz seler i pietruszkę?

– dlaczego to ścierasz? jakby było w kawałkach, to każdy mógłby sobie wygrzebać i odłożyć, a tak to musi zjeść…

– a zdjęcie już zrobiłaś? tak? bo już się bałem, że zapomniałaś… (to po wjechaniu potrawy na stół 😊)

Tak czy inaczej warzywa podane w tej formie to dobro w każdej postaci, warto ją włączyć do jadłospisu swojej rodziny 😊

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę (1-1,5 cm), marchewki w cieniutkie plasterki, seler, pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem (ja używam takiego z mojego NIEZBĘDNIKA – tym razem strony płaskiej), posypujemy solą i czarnuszką / pieprzem, mieszamy delikatnie, polewamy 2-3 łyżkami wody.
  • Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na 40 minut; po tym czasie odkrywamy i rozkładamy na wierzchu masło pokrojone w cieniutkie plasterki, pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy, mieszamy, ewentualnie dosalamy. I gotowe 😊
  • Jeśli do pełnego obiadu potrzebujecie mięsa - można równocześnie upiec dowolne kiełbaski (nawet na wierzchu zapiekanki lub pokrojoną wymieszaną z warzywami). Będą pasowały też jajka sadzone 🍳🍳