Category: NA DODATEK, NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
45 Mins
Total Time:
55 Mins
Zapiekanka z ziemniaków z cukinią jest tak prosta, że może zrobić ją dziecko. A przynajmniej pomagać 😊 Obranie ziemniaków i pokrojenie ich razem z cukinią nie zabiera dużo czasu, a zalewa ze słodkiej śmietanki z parmezanem tworzy z całości pyszną kompozycję 🥇 Warto przygotować tą zapiekankę zarówno jako danie samodzielne, jak i z mniejszej ilości składników jako dodatek do mięsa. W towarzystwie jajek sadzonych i maślanki stworzy bardzo smaczny i pełnowartościowy posiłek, który doda energii na wiele godzin 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Mieszamy śmietankę z 1 szklanką parmezanu i przyprawami.
- Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na dnie naczynia wysmarowanego masłem. Polewamy ½ sosu.
- Cukinię kroimy w plastry, układamy na ziemniakach, polewamy pozostałym sosem, posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 40-45 minut – aż ziemniaki zmiękną. Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy ją papierem do pieczenia. Gotową odstawiamy na 10 minut. Posypujemy natką pietruszki. I gotowe!