ŻEBERKA doprawione garam masala

301 Views
żeberka pieczone z garam masala
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 30 Mins Total Time: 1 Hr 40 Mins

Żeberka pieczone doprawione garam masala to połączenie naszej tłuściutkiej kuchni z orientalnymi zapachami i smakami. Cynamon, kurkuma, goździki, ziele angielskie, kmin, kolendra i papryka to wyśmienita mieszanka, która doda smaku nie tylko potrawom mięsnym, ale też na przykład pieczonym ziemniakom czy risotto w orientalnym stylu 👍 Z mięs pasuje do wieprzowiny, ale też drobiu – podudzia z kurczaka upieczone z dodatkiem garam masala są po prostu wyśmienite! Tak samo żeberka czy karkówka – piękny, okrągły smak przyprawy wyczaruje takie smaki i aromaty, że już w trakcie pieczenia mięsa będzie cieknąć Wam ślinka 😁

A że ułożyłam mięso w formie do zapiekania na ziemniakach (w całości, ze skórką), to od razu miałam niemal kompletne danie, a ziemniaki nabrały smaku od soku z doprawionego mięsa 😍

Przyprawy można mieszać samemu, jednak w przypadku tak rozbudowanych mieszanek stanowczo wolę (i radzę) kupić gotową mieszankę, tym bardziej, ze dostępne są takie bez sztucznych dodatków 👍

Ingredients

0/3 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Żeberka wykładamy do żaroodpornego naczynia (na ziemniaki), posypujemy z każdej strony garam masala.
  • Przykrywamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° ok. 1,5 godziny (sprawdzamy, bo zależy to od grubości żeberek).
  • 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy i dopiekamy, można polać wytworzonym sosem. I gotowe!