Żeberka pieczone z sezamem – tak dobre, że aż wymagają osobnego przepisu 😁 Pieczone w piekarniku żeberka możemy przyrządzić o każdej porze roku, aczkolwiek nadają się doskonale na grilla. W każdej z tych opcji palce lizać 🥇 Nawet jeśli OSZCZĘDZAMY KALORIE 😎
Zapraszam do postu o PIECZENIU ŻEBEREK – co, jak i z czym 😊
Tym razem żeberka marynujemy w sosie sojowym i czosnku, a głębi smaku dodajemy – i tutaj Was być może zaskoczę – przyprawą CASABLANCA „do chleba z masłem” firmy VISANA. Skład: sezam prażony, cebula smażona, cebula, mak, czosnek, sól. To wszystko – bez sztucznych dodatków i nie wiadomo jakich aromatów 👍 Uwielbiam tą przyprawę ! Nie używamy jej co prawda zgodnie z przeznaczeniem wyznaczonym je przez producenta – czyli do chleba z masłem – ale świetnie nadaje się do posypywania wszelkich dań pieczonych (zarówno mięsnych, jak i warzywnych), a ja posypuję nią też CHLEB Z OTRĘBÓW, co nadaje mu tak fantastyczny smak, że można wcinać go solo 🏆
Jeśli nie mamy możliwości „zdobycia” tej przyprawy (ja kupuję ją w naszym „osiedlowym” sklepie sieci Lewiatan, ale widziałam serię tego producenta również w innych sklepach), do pieczenia żeberek z tego przepisu można przygotować wersję domową:
1 łyżka sezamu + 0,5 łyżki suchego maku (opcjonalnie) + 1 cebula drobniutko pokrojona + sól 🎯
Łatwo się domyślić, że i dosmaczania gotowych potraw (czy też „chleba z masłem”) można przygotować tą mieszankę hand made – wystarczy podsmażyć cebulkę na klarowanym maśle, wymieszać z pozostałymi składnikami – i voila ❗ Jednak wersja kupna jest dla mnie produktem WARTYM POLECENIA 💯 🥇
Jeszcze jedno ułatwienie: jeśli mamy szerokie naczynie do pieczenia (u mnie niezawodne i wielofunkcyjne z IKEA), możemy ziemniaki rozłożyć obok mięsa i również posypać je przyprawą – pieczone w aromacie i sosie mięsa, dosmaczone sezamem i cebulką z przyprawy – niebo w gębie 🎯
Ingredients
Instructions
- Czosnek ścieramy na tarce od drobnych oczkach lub zganiatamy przez praskę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, smarujemy nią płaty mięsa z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (można na kilka godzin, np. przygotować rano).
- Żeberka wykładamy do żaroodpornego naczynia razem z całą marynatą, posypujemy przyprawą z sezamem. Przykrywamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 1 do 1,5 godziny (sprawdzamy, bo zależy to od grubości żeberek).
- W połowie pieczenia odwracamy żeberka i ew. dolewamy troszkę gorącej wody (to zależy od tłustości mięsa). 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy i ustawiamy piec na opcję grillowania. I gotowe!