Żeberka pieczone w piekarniku możemy przyrządzić o każdej porze roku. W ciepłe miesiące, w sezonie grillowym, możemy je też upiec na grillu. W każdej z tych opcji wychodzą rumiane, soczyste kąski mięsa, którym nie sposób się oprzeć. Nawet jeśli OSZCZĘDZAMY KALORIE 😎
Jak przyprawić żeberka
Przepis na żeberka z piekarnika jest bardzo prosty: mieszamy składniki nieskomplikowanej marynaty, odstawiamy, pieczemy. Skład marynaty może się zmieniać w zależność od przepis. Często dodaje się różne zioła, najczęściej majeranek czy tymianek. Prawie zawsze stosuje się czosnek (w ilości dobranej do własnych upodobań) i cebulę, które w czasie marynowania oddają mięsu swój aromat. Żeberka najlepiej zamarynować rano, albo nawet dzień wcześniej. Warto też przemieszać je przynajmniej jeden raz. Dzięki temu równomiernie nabiorą smaku i skruszeją. Będą palce lizać ❗ Dosłownie – dobrze zamarynowane i długo pieczone mięso jest delikatne i odchodzi od kostki bardzo łatwo, a sos, który zostaje na palcach, jeśli jemy rękami, jest fantastyczny ❗ W końcu jego część stanowi rozgotowana cebula z dodatkiem czosnku i miodu 😊
Pieczenie żeberek
Żeberka lubią być pieczone w piekarniku na średniej temperaturze, w dłuższym czasie. Generalnie taki sposób pieczenia sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie. Warto stosować go do każdego mięsa. Temperatura 180° i 1,5 godziny będą doskonałe do większości mięs pieczonych. Można też stosować niższą temperaturę i jeszcze dłuższy czas – tak robi się MIĘSA WOLNO PIECZONE.
Żeberka mogą być pieczone w całości – jak w przepisie, lub podzielone na części po jednej lub dwie kostki przed marynowaniem. Przy pieczeniu mniejszych kawałków większa powierzchnia mięsa jest zamarynowana, a później opieczona. W tym zakresie sposób pieczenia zależy więc od osobistych preferencji. Ja wolę miękkie, odchodzące od żeberek mięso, niż dużo chrupiącej „skórki” – dlatego piekę żeberka w całości.
Co do żeberek
W zasadzie to nie jest żaden dylemat – do żeberek świetnie smakują PIECZONE ZIEMNIAKI lub każde pieczywo. Jako dodatek warzywny pasuje każda SURÓWKA, a najprostszy wariant to po prostu ogórki kiszone 😁 Wszystko zależy więc od tego, na co mamy ochotę, lub co mamy w lodówce. Fantastycznie smakują JABŁKA NA MAŚLE, mocno pieprzne – warto spróbować ❗
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w duże piórka, czosnek drobniutko lub przez praskę. Wszystkie składniki oprócz cebuli i żeberek mieszamy dokładnie, po czym tą marynatą smarujemy płaty mięsa z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Żeberka wykładamy do żaroodpornego naczynia razem z całą marynatą, posypujemy cebulą, podlewamy piwem lub wodą. Przykrywamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 1,5 godziny (sprawdzamy, bo zależy to od grubości żeberek).
- W połowie pieczenia odwracamy żeberka i ew. dolewamy gorącej wody. 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy i ustawiamy piec na opcję grillowania. I gotowe!