ŻEBROCZKA z ziemniaków i kaszy

924 Views
zebroczka-zapiekanka-z-ziemniakow
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 10 Mins Total Time: 1 Hr 20 Mins

Żebroczka to rodzaj zapiekanki z ziemniaków i ryżu lub kaszy. Dodatkiem smakowym są podsmażone cebula, boczek i kiełbasa. Podobno jej nazwa i skład wzięły się z tego, że żebrający „po domach” dostawali różne produkty i komponowali potrawy z tego, co dostali. Idea gotowania z tego, co znajdę w kuchni czy szafce jest mi bardzo bliskie, tyle że w „naszych czasach” zaopatrzenie kuchni zwykle nie jest zbyt oszczędne, a tym bardziej biedne 🤔

Tradycyjna potrawa kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Żebroczka jest jedną z potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych, którą można przeglądać na TEJ stronie, o czym pisałam w SMAKUJ POLSKĘ. To potrawa z tartych ziemniaków, popularna szczególnie na Śląsku Cieszyńskim, zwana czasem wiślańską. Za tą listą Wielka Księga Produktów Regionalnych i Tradycyjnych (Wydawnictwo DRAGON) podaje, że żebroczka to „placek z ciasta ziemniaczanego z widocznymi na przekroju ziarnkami ryżu”. Tak, oryginalny przepis jest z ryżem. Również ten PRZEWODNIKA BESKIDZKIEGO, z którego korzystałam przy gotowaniu. Jednak autor strony wspomniał o wersji z kaszą perłową – i poczułam, że to jest to! A skoro nie piekłam wersji oryginalnej (jeszcze upiekę 👍), postanowiłam dodać trochę ziół prowansalskich (zamiast majeranku). Ten zestaw idealnie połączy się z zaplanowanymi jako dodatek pomidorami w śmietanie 😍

Odchudzona wersja żebroczki

Nie użyłam też boczku, a samej kiełbasy. Zrozumiałe jest dla mnie, że w dawnych czasach, kiedy chłopi szli „robić w pole”, często na wiele godzin lub cały dzień, posiłki musiały być pożywne: syte i tłuste. Współcześnie tego nie potrzebujemy, a raczej staramy się OSZCZĘDZAĆ KALIORIE, dlatego nie zdecydowałam się na boczek. Na tym nie koniec 😁 Nie dodałam też mleka do gotowania kaszy, i konsystencja mojej żebroczki była bardziej zwarta. To dlatego, że odpowiedniej wielkości formę do zapiekania mam tylko wysoką o niewielkiej średnicy. Tak więc to bardzo moja, współczesna i odchudzona wersja żebroczki 😎

Wykorzystanie resztek

Jeśli nie lubimy marnować i wyrzucać jedzenia, żebroczka to super pomysł na wykorzystania resztek wędlin i ryżu czy kaszy z obiadu z poprzedniego dnia. Zwykle wykorzystujemy mięsne resztki do bigosów czy makaronów, a tutaj proszę, coś całkiem nowego 👍 Pokuszę się też niebawem o wersję wegetariańską (bez mięsa), z zapieczoną na wierzchu kwaśną gęstą śmietaną. Taką wersję „piekła mama” – jak podaje Przewodnik Beskidzki 🥇 I jeszcze jedna jego ciekawa uwaga: Ci, którzy mają zdrowy żołądek, mogą spożywać żebroczkę z kwaśnym mlekiem lub maślanką” 😁

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Cebulę i kiełbasę (oraz boczek, jeśli dodajemy) kroimy w kostkę i podsmażamy bez tłuszczu (jeśli jest tylko kiełbasa i jest sucha można dodać 1 łyżkę masła lub oleju). Przekładamy do wysokiego naczynia do zapiekania (lub miski, jeśli naczynie mamy niskie).
  • Kaszę gotujemy w tym samym naczyniu (zbieramy smaki po smażeniu 😊) w 1,5 szklanki wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli.
  • Ziemniaki ścieramy na tarce (najdrobniejszej). Nie odciskamy, bo nie dodajemy innych płynów.
  • Łączymy wszystko w naczyniu do zapiekania (lub misce), doprawiamy jeszcze 1 łyżeczką soli, ziołami i pieprzem. Jeśli mieszaliśmy w misce, przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 60 minut (w szerokim naczyniu = niska zapiekanka) lub 90 minut (w wąskim naczyniu = wysoka zapiekanka). I gotowe!